Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útok v Kábule si vyžiadal desiatky mŕtvych a stovky zranených

.redakcia .spoločnosť

Najmenej na 80 sa zvýšil počet mŕtvych po dnešnom výbuchu auta naloženého výbušninami v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. Zranenia utrpelo približne 350 ľudí, informovala spravodajská stanica BBC.

Útok v Kábule si vyžiadal desiatky mŕtvych a stovky zranených Massoud Hossaini/AP/SITA

k výbuchu došlo na námestí Zanbak v centre mesta – v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. Zničil aj vyše 30 áut.

Podľa ministerstva vnútra boli nálože umiestnené zrejme v cisternovom aute, z ktorého po výbuchu nič nezostalo.

Afganská televízia Tolo News informovala, že explózia sa odohrala v blízkosti nemeckého veľvyslanectva a telekomunikačnej spoločnosti Roshan.

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Podľa agentúry Reuters hovorca militantného hnutia Taliban uviedol, že zatiaľ len zhromažďuje informácie.

Agentúra AP predtým uviedla, že išlo o samovražedný útok.

Štvrť, ktorou otriasol výbuch, je považovaná za najbezpečnejšiu v Kábule. Veľvyslanectvá chránia aj vysoké múry a vládne budovy strážia bezpečnostné sily.

Taliban 28. apríla oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy. Tohtoročnú nazval Operácia Mansúr - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo. Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbil Taliban vytvorenie politickej základne v krajine.

Zdroj: SITA

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite