Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Revolúciu na súdoch nečakajte

.michal Magušin .spoločnosť

Hermeticky uzavretý sudcovský svet si zvolil osem nových členov do Súdnej rady, svojho kľúčového orgánu. Ale ak od sudcov žiadate veľké zmeny, radšej znížte očakávania.

Revolúciu na súdoch nečakajte JOZEF JAKUBČO/SITA Daniel Hudák (v strede), považovaný za Harabinovho človeka, sa stal členom Súdnej rady.

napraviť nelichotivú povesť pritom sudcovia zúfalo potrebujú. I keď podľa prieskumu Súdnej rady a Via Iuris zo septembra 2016 dôvera občanov k súdom oproti predchádzajúcemu obdobiu vzrástla, čísla sú stále alarmujúce. Súdom nedôveruje 60 percent respondentov a naopak, dôveruje im len približne tretina opýtaných. Aj preto sa na utorok 23. mája upierali pohľady všetkých, ktorí si uvedomujú, že v Súdnej rade ide naozaj o veľa. Tá totiž rozhoduje napríklad o šéfovi Najvyššieho súdu, navrhuje prezidentovi kandidátov na vymenovanie za nových sudcov či volí členov disciplinárnych senátov. A teraz sa zo 17 členov menili ôsmi. Otvorila sa teda šanca na zásadné zmeny.

harabinizácia sa neskončila?

Väčšina mien nových členov Súdnej rady nie je verejnosti známa. Výnimkou je sudca Daniel Hudák, ktorý utkvel v pamäti krajiny ako pravá ruka Štefana Harabina (za Harabinovej éry na ministerstve spravodlivosti mu Hudák robil štátneho tajomníka ako nominant Slotovej SNS), alebo aj ako účastník neslávne známeho žúru v bare Bonanno. Hudáka do Súdnej rady navrhla skupina 50 sudcov. Nie je to šťastná voľba. I keď by sme sa povzniesli nad Hudákovo spojenectvo s Harabinom, zaujímavo vyznieva jeho stanovisko pre projekt zadobruvolbu.sk, ktorú pred voľbami rozbehla Via Iuris, aby poskytla verejnosti širší obraz o jednotlivých kandidátov. Hudák tvrdí, že jeho snahou bude „presadzovať nezávislosť súdnictva voči ostatným orgánom verejnej moci“. Bol to však práve tento sudca, ktorý sa politicky angažoval a neváhal vystúpiť na tlačovke po boku Jána Slotu a Anny Belousovovej vo volebnom roku 2010. Napriek tomu dostal Hudák 561 hlasov zo 1 195 sudcov, ktorí volili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite