Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbuch na koncerte v Manchestri si vyžiadal najmenej 22 obetí

.redakcia .spoločnosť

Ide o najsmrtiacejší útok v Británii od roku 2005, keď vtedy teroristi zabili v Londýne 52 ľudí. Za útokom stojí samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil vo vstupnej hale. Zranených je 59 ľudí.

Výbuch na koncerte v Manchestri si vyžiadal najmenej 22 obetí Rui Vieira/AP/SITA

tragédia v Manchestri, kde v noci na dnes došlo k výbuchu na popovom koncerte speváčky Ariane Grande, je najhorším útokom v Británii od júla 2005.

Podľa údajov polície zahynulo pri tomto incidente najmenej 22 ľudí. Záchranná služba oznámila, že zranených rozviezla do nemocníc a ďalších ošetrila priamo na mieste. Na koncerte bolo veľké množstvo detí, najmladšia obeť mala 8 rokov. Medzi 59 zranenými je 12 detí vo veku nižšom ako 16 rokov.

Polícia už nadránom oznámila, že k tomuto prípadu pristupuje ako k teroristickému činu. V prípade potvrdenia terajšieho predpokladu pôjde podľa BBC o najhoršie teroristické násilie v Británii od útokov na londýnske dopravné prostriedky zo 7. júla 2005, keď samovražední útočníci zabili celkovo 52 ľudí.

„Som zlomená. Je mi to veľmi ľúto. Nemám slov,“ uviedla 23-ročná speváčka na sociálnej sieti Twitter. Podľa jej zástupcov je Grande fyzicky v poriadku.

Páchateľom útoku v Manchestri je Salman Abedi, 22-ročný Brit pravdepodobne líbyjského pôvodu. K zodpovednosti za útok v Manchestri sa prihlásil takzvaný Islamský štát. Vyhlásenie zverejnil na svojich oficiálnych kanáloch. Polícia zatiaľ prepojenie útočníka na organizáciu nepotvrdila.

V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že jej vláda sa snaží zistiť „úplné podrobnosti o tom, čo polícia pokladá za hrozný teroristický útok“. „Všetky naše myšlienky patria obetiam a rodinám tých, ktorí boli zasiahnutí,“ uviedla Mayová vo svojom vyhlásení.

Mayovej Konzervatívna strana, ako aj opoziční labouristi, liberálni demokrati a škótski nacionalisti v reakcii na tragédiu v Manchestri prerušili kampaň pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 8. júna.

V hale v britskom Manchestri bol len niekoľko hodín pred výbuchom aj predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý teraz vyjadril sústrasť pozostalým. So synmi tam navštívil športové podujatie. Medzi obeťami nie zrejme sú slovenskí občania.

Správu priebežne aktualizujeme.

Zdroj: SITA a Denník N

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite