Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia a koalícia sa dohodli na pozmeňovacom návrhu k zrušeniu amnestií

.redakcia .spoločnosť

Zmena Ústavy potrebná na zrušenie Mečiarových amnestií s najväčšou pravdepodobnosťou prejde.

Opozícia a koalícia sa dohodli na pozmeňovacom návrhu k zrušeniu amnestií Marko Erd/SITA

týždeň, ktorý koalícia dala opozícii na pripravenie pozmeňujúcich návrhov, opozícii pomohol. Povedal to v rozprave k vládnemu návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že miera podpory zo strany opozície k tomuto návrhu bude priamoúmerná ochote koalície zobrať do úvahy pripomienky opozície. „Amnestie prejdú preto, že sa dohodneme. To bude historický míľnik,“ povedal s tým, že ho mrzí, že koaličné strany nechcú, aby sa zrušenie milosti týkalo všetkých milostí udelených prezidentom Michalom Kováčom.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) nerozumie, prečo hovoria o koaličnom návrhu ako o kompromisnom. „Ústretovým krokom by bolo, keby sme prijali opozičný návrh a prípadne by ho koalícia v druhom čítaní pripomienkovala,“ uviedla v pléne. Poslanec za Smer-SD Erik Tomáš zdôraznil, že pred malou chvíľou sa parlamentné politické strany dohodli na spoločnom kompromise, pod ktorý sa podpísali zástupcovia všetkých strán okrem Ľudovej strany Naše Slovensko, a tak nevidí dôvod na Matovičovo vystúpenie. V pléne by mal spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh predložiť poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

Podľa Denníka N bude okrem koalície za aj celý klub Sme rodina. Potrebných 90 hlasov sa tak pravdepodobne nazbiera.

Boris Kollár podporu vysvetľuje tým, že sa do návrhu dostala nepremlčateľnosť únosu aj to, že za Národnú radu bude zrejme pred Ústavným súdom aj zástupca opozície Peter Kubina.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite