Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útok v Londýne má na svedomí britský občan. V minulosti ho vyšetrovali kvôli „násilnému radikalizmu“

.redakcia .spoločnosť

Útočník narazil autom do skupiny ľudí a následne nožom dobodal policajta. Pri zrážke s autom zomrela jedna žena, zraneniam podľahli aj policajt a dvaja civilisti. Polícia útočníka po incidente zastrelila.

Útok v Londýne má na svedomí britský občan. V minulosti ho vyšetrovali kvôli „násilnému radikalizmu“ Matt Dunham/AP/SITA

útočník, inšpirovaný medzinárodným terorizmom, v stredu popoludní v centre Londýna vrážal úmyselne s autom do chodcov na Westminsterskom moste a spôsobil smrteľné bodné zranenia policajtovi, 48-ročnému Keithovi Palmerovi, strážiacemu pred britským parlamentom.

Theresa Mayová prehlásila v Dolnej snemovni britského parlamentu, že terorista bol britským občanom. Páchateľom útoku bol 52-ročný Khalid Masood s bohatou kriminálnou minulosťou. Aj keď v minulosti už bol vyšetrovaný kvôli „násilnému radikalizmu“ a mal bohatú kriminálnu minulosť, rodák z Kentu v súčasnej dobe nebol úradmi považovaný za hrozbu.

Pri útoku boli zabití štyria ľudia: uvedený policajt, dvaja civilisti a útočník. Zranených bolo 40 ľudí, časť z nich má kritické zranenia. Medzi zranenými sú traja francúzski stredoškoláci a traja policajti, ktorí boli na moste, ďalej dvaja Rumuni a piati starší Juhokórejčania. Tí utrpeli zranenia - zlomeniny kostí a 67-ročná žena úraz hlavy - v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom.

Útočníka zastrelila polícia. Niekoľko stoviek poslancov parlamentu, vrátane premiérky Theresy Mayovej, muselo zostať v budove zákonodarného zboru, ktorú ihneď po útoku hermeticky uzavreli.

Zdroj: SITA a Denník N

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite