Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mladí Slováci si v Londýne zorganizovali konferenciu: Je bežné vidieť budúcnosť zle, ale chceme sa vrátiť na Slovensko

.filip Olšovský .spoločnosť

O budúcnosti strednej Európy diskutovali s Ivetou Radičovou či s českým ekonómom Tomášom Sedláčkom. O záveroch konferencie sme sa bavili s jedným z organizátorov Miroslavom Gašpárkom.

Mladí Slováci si v Londýne zorganizovali konferenciu: Je bežné vidieť budúcnosť zle, ale chceme sa vrátiť na Slovensko Dávid Stolárik

vaša konferencia sa zaoberala kľúčovými témami, ktoré v blízkej budúcnosti zmenia strednú Európu. Podľa čoho ste tieto témy vyberali?

Niektoré témy, napríklad vplyv korupcie, odlev mozgov či strach z utečencov a nárast extrémnych názorov sú naozaj špecifickými problémami strednej Európy. Na druhej strane automatizácia, nahrádzanie ľudskej pracovnej sily strojmi, geopolitická situácia či start-upy sú otázky, ktoré rieši celý svet. No aj všeobecnejšie fenomény sme sa snažili zasadiť do stredoeurópskeho kontextu. Každá z tém je výzvou, ktorá môže úplne zmeniť smerovanie strednej Európy. Samozrejme, sú aj ďalšie dôležité témy, napríklad zdravotníctvo či demografická situácia, no na tie nám už, bohužiaľ, nezostal priestor.

v čom sa stredoeurópske výzvy líšia od iných?

Stredná Európa si prešla svojím unikátnym vývojom. Je to tiež región, ktorý si zažil štyridsať tvrdých rokov komunistickej totality a izolácie. Aj po štvrťstoročí sa stále prejavujú dôsledky tohto traumatizujúceho zážitku, napríklad v podobe zvýšenej náchylnosti ku korupcii či niekedy neodôvodneného strachu z iných kultúr.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite