Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Petra Vlhová skončila druhá v ďalšom slalome Svetového pohára. V americkom Killingtone viedla po prvom kole, v druhom ju po chybe predstihla Michaela Schiffrin.

Žeriavy tiahnu

.tomáš Čejka .spoločnosť

Veľké impozantné kŕdle žeriavov, letiace v pravidelných klinovitých útvaroch, ozývajúce sa tajomnými, akoby záhrobnými hlasmi, sú inšpiráciou pre básnikov od staroveku až podnes.

Žeriavy tiahnu ALEXEI DRUZHININ/RIA NOVOSTI/AP/SITA V roku 2012 si ako vodca žeriavov zalietal aj sám ruský prezident Vladimír Putin pomocou deltaplánu. Jeho Let nádeje, ktorý vraj mal pôvodne slúžiť na podporu že riavov ako ohrozeného druhu, údajne nie koľko vtákov neprežilo.

krásne verše, vystihujúce jesennú melanchóliu, napísal napríklad Karel Jaromír Erben: Šedivé mlhy nad lesem plynou / jako duchové vlekouce se řadem / jeřáb ulétá v krajinu jinou – pusto a nevlídno ladem i sadem. Podobnú poetickú spomienku na kŕdle vtákov letiacich v iskrivom vzduchu kamsi do neznáma mám z detstva vďaka sovietskemu špionážnemu seriálu Sedemnásť zastavení jari. Hneď na začiatku prvej série agent Isajev alias Otto von Stierlitz, kráčajúci zvoľna typickým ruským brezovým hájikom, zdvihne hlavu k oblohe a s meditatívnym zaujatím pozoruje kŕdeľ letiacich žeriavov, pričom v pozadí nám brnká na city Tariverdjevov romantický klavír. Dodnes sa mi vybaví tento pôsobivý obraz do všetkých podrobností, keď vidím na oblohe hoc aj kŕdle letiacich husí.

žeriav v Európe a nad Slovenskom

Žeriavy sú nesmierne elegantné vtáky. V Číne sú symbolom dlhovekosti, nesmrteľnosti a múdrosti. So sivočiernou farbou tela kontrastuje biele záhlavie, pričom všetkému dodáva decentný akcent červeno sfarbené temeno hlavy. Žeriavy sú vyššie ako bociany a volavky popolavé, rozpätie ich krídel dosahuje takmer dva a pol metra. Žeriav popolavý je doma v Palearktíde, teda oblasti siahajúcej zhruba od severnej Európy až po Áziu k úpätiu Himalájí). Hniezdi v močaristých biotopoch tundry, tajgy, v lesostepiach a stepiach. Najpočetnejšie európske populácie hniezdia v Rusku (až 40-tisíc párov), pričom celoeurópska populácia sa odhaduje na 90-tisíc párov. V Európe teda nejde o extrémne vzácny druh, no na Slovensku patrí k chráneným druhom. U nás totiž v podstate nehniezdi, len zriedkakedy urobí výnimku, ako napríklad v roku 2009, keď jeden pár vyviedol mladé v oblasti Senianskych rybníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia
.posledné
.neprehliadnite