Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pššt, už ide. Inšpekcia po stý raz

.veronika Klindová .spoločnosť

Zo školskej inšpekcie sa učiteľom kriví úsmev. Nájdu sa školy, kde všetci žijú denne v strese z kontroly a sústredia sa iba na správnosť formalít. Je inšpekcia naozaj taká strašná?

Pššt, už ide. Inšpekcia po stý raz Boris Németh Štátna školská inšpekcia zavádza nové ozdravné trendy. Príkladom je hospitačný manuál, ktorý má minimalizovať rozdiely v hodnotení inšpektorov.

z toho strachu a stresu som šla radšej na PN,“ priznala v debate inšpekcii učiteľka zo stredného Slovenska. Nie je jediná, ktorá sa takto zachovala. K nepríjemným pocitom z kontroly podľa učiteľov pridáva aj vedenie, ktoré mnohokrát tlačí na zbytočné papierovačky, len pre istotu. Nájdu sa takí, čo si ešte na školách pamätajú na inšpekciu z čias komunizmu, iní ju zažili po Mikolajovej reforme. Ako je to však dnes so Štátnou školskou inšpekciou? Je naozaj jej cieľom zosmiešniť, strápniť a pochovať učiteľa v byrokracii? Trend, ktorý šíri hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová, naznačuje zmenu.

strach na všetkých frontoch

Mnohí z tých, ktorí sa inšpekcie obávajú, sa s ňou naživo nikdy stretli. Aj preto, aby sa predišlo zdanlivým nepríjemnostiam pri kontrole, vedenie mnohých škôl núti učiteľov robiť zbytočnú nadprácu. Napríklad označiť v školskom vzdelávacom programe prierezové témy farebne a potom ten program vytlačiť na čiernobielej tlačiarni. Či, ako sa sťažujú ďalší, prepisovať celé katalógové listy žiakov pre jedno chybné poradové číslo, ktoré stačí prečiarknuť a zapísať ako opravené. Alebo keď sa niekto pomýli a prečiarkne zlý riadok, trhať dvojstrany z triednych kníh, ručne ich potom prepisovať a zháňať podpisy kolegov.

Medzi inšpektormi sa stále nájdu ľudia, ktorí pri kontrole nepostupujú profesionálne.

Podobnými bizarnými skúsenosťami učiteľov sa diskusné fóra hemžia. Pedagógovia tu medzi svojimi hľadajú radu, ako sa s tým všetkým porátať. Chcú si však udržať prácu a nepohnevať si vedenie, preto väčšina radšej pred nezmyselnými úlohami sklopí hlavu. Na druhej strane, aj mnohí riaditelia a zástupcovia majú svoje obavy. Či zriaďovateľ nezníži financie, či prehodnotí existenciu školy, alebo nepodporí riaditeľa.

pššt, už idú

Od ohlásenia komplexnej inšpekcie má škola tri týždne na prípravu. Pre učiteľov je to kritický čas, keď sa popri príprave ukážkových hodín prepisujú formulky v dokumentácii podľa rád susednej školy, ktorá má s kontrolou čerstvejšiu skúsenosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite