Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zrodil sa slovenský Snowden?

.michal Magušin .spoločnosť

Filip Rybanič vyniesol na svetlo sveta informácie, ktoré jasne potvrdzujú prepojenie slovenských politikov s podnikateľmi podozrivými zo zločinov. Napodobnil Edwarda Snowdena?

Zrodil sa slovenský Snowden? Charles Platiau/AP/SITA Edward Snowden i Filip Rybanič sa chcú trestu vyhnúť za každú cenu.

šiesteho júna 2013 napísal Glenn Greenwald z britského Guardianu článok so šokujúcimi tvrdeniami. Národná bezpečnostná agentúra (NSA) denne zhromažďuje a vyhodnocuje telefónnu komunikáciu zákazníkov firmy Verizon, jednej z najväčších telekomunikačných spoločností v USA. Všetko sa to dialo s posvätením súdov. Na druhý deň Guardian spolu s denníkom Washington Post informovali, že NSA zbiera aj internetové dáta, napríklad od gigantov ako Facebook a Google. Deviateho júna svet spoznal, kto stojí za prekvapujúcimi informáciami. Dvadsaťdeväťročný Edward Snowden, pracujúci pre konzultačnú spoločnosť Booz Allen Hamilton, kontraktovaný NSA. „Nejdem sa skrývať. Bolo by proti verejnému záujmu nechať vládu Spojených štátov zastrašovať svojich občanov za to, že odhaľujú nesprávne konanie,“ odkázal z Hongkongu.

slovenský whistleblower

V sobotu jedenásteho júna 2016 o pol druhej popoludní zatkla Národná kriminálna agentúra Filipa Rybaniča. Dvadsaťštyriročný pracovník Tatra banky je zároveň asistentom poslanca za SaS Jozefa Rajtára. Podľa ministra vnútra Rybanič „manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi J. Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N“. Uvedené médiá zároveň priniesli informáciu, podľa ktorej malo na Kaliňákov účet prísť 260-tisíc eur od firmy B. A. Haus, kde do októbra 2013 pôsobil Ladislav Bašternák, momentálne vyšetrovaný pre podozrenie z daňového podvodu. „Zo zverejnených informácií som mal podozrenie, že vzťah medzi Kaliňákom a Bašternákom je bližší, a skontrolovať to je mojou povinnosťou,“ povedal Rybanič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite