Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odkiaľ prichádzajú nápady

.elena Akácsová .spoločnosť

Ak chcete niečo vytvoriť, mali by ste pomaly kultivovať svoje tušenia, robiť chyby, navštevovať kaviarne, deliť sa o svoje nápady s inými, požičiavať si ich a pretvárať.

Odkiaľ prichádzajú nápady Boris Németh Bádateľ Kevin Dunbar zistil, že takmer všetky dôležité prelomové nápady sa udiali nie v laboratóriách, ale v zasadačkách a spoločných priestoroch.

začiatkom októbra 1957, v pondelok doobeda, sedia dvaja dvadsaťroční fyzici William Guier a George Weiffenbach v bufete labáka aplikovanej fyziky pri Univerzite Johna Hopkinsa v Marylande a nadšene počúvajú správy o vypustení sovietskeho umelého satelitu Sputnik 1 do vesmíru. Bavia sa s kolegami o tom, že satelit vysiela nejaký druh signálu, vraj preto, aby Rusov nikto neobvinil, že je to len nejaká kamufláž.

Kedže Weiffenbach je expert na mikrovlnné signály a v kancelárii má malú anténu so zosilňovačom, napadne im, že by bolo zaujímavé Sputnik si naladiť. Chlapci sedia a fascinovane počúvajú signály z vesmíru, možno ako prví v Amerike. Takú historickú chvíľu by si mali nahrať! Prinesú obrovský magnetofón a začnú si zapisovať dátum a čas každého pípnutia. Všimnú si drobné frekvenčné odchýlky, a to ich privedie k myšlienke vypočítať rýchlosť, akou sa satelit pohybuje. Kolegovia im v ďalšej debate poradia využiť Dopplerov efekt a nejakú základnú matematiku a od šéfa dokonca dostanú povolenie použiť na tento projekt, ktorý má ďaleko od ich oficiálneho popisu práce, fungl nový sálový počítač. Po niekoľkých týždňoch majú zmapovanú trajektóriu Sputnika okolo Zeme.

Potom za nimi príde šéf Frank McClure a pýta sa: „Chlapci, mohli by ste to spraviť aj opačne? Mohli by ste vypočítať neznámu polohu na Zemi, ak by ste poznali polohu satelitu?" Chlapci popremýšľajú a povedia, že môžu. Zistia, že je to dokonca jednoduchšie. A vyvinú systém satelitnej navigácie pre jadrové ponorky. O tridsať rokov neskôr technológiu GPS sprístupní Ronald Reagan verejnosti a urobí z nej otvorenú platformu, na ktorej môže ktokoľvek stavať svoje vlastné riešenia. Dnes je v každom inteligentnejšom telefóne.

Tento príbeh opísal pred niekoľkými rokmi v knihe When Good Ideas Come From (v českom preklade ho vydalo vydavateľstvo Dokořán pod názvom Odkud se berou dobré nápady) americký popularizátor vedy Steven Johnson. Je to len jeden z mnohých názorných príkladov, ako podivuhodne, neplánovane a postupne vznikajú inovácie a vynálezy, ako sa dokážu rozvinúť do smerov, o ktorých tvorcovia ani len netušili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite