Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťanská viera šíri pokoj, nie hnev

.redakcia .spoločnosť

Signatári výzvy apelujú na ostatných kresťanov, aby nepomáhali Kotlebovi. Podpora ĽSNS je prejavom zaslepenosti, nie autentického kresťanstva.

Kresťanská viera šíri pokoj, nie hnev gajus/profimedia

.my, signatári tejto výzvy z radov kresťanskej spoločnosti, chceme vyjadriť presvedčenie, že strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko má program, konanie a rétoriku, ktoré nie sú v súlade s kresťanskou vierou. Agresívnym slovníkom podnecuje hnev a nenávisť najmä voči Rómom, cudzincom a politickým predstaviteľom, odmieta akúkoľvek solidaritu s núdznymi utečencami a ponúka falošné vlastenectvo zakrývajúce si oči pred tragédiami obyvateľov Slovenska.

„Podpora niektorých kresťanov (či už laikov, alebo kléru) pre Kotlebovu politickú stranu je prejavom zaslepenosti, nie autentického kresťanstva.“

Máme na mysli zvlášť tých, ktorí boli počas slovenského štátu občanmi druhej kategórie a následne boli deportovaní zo Slovenska do koncentračných táborov. Takéto postoje zvýraznené znakmi a gestami nadväzujúcimi na predstaviteľov fašizmu či národného socializmu sú nezlučiteľné s autentickou kresťanskou vierou.

Cieľom politického života má byť občianske priateľstvo všetkých členov spoločnosti. V tomto spočíva pravá láska k vlasti. Skutočná snaha o spravodlivosť si nebude zakrývať oči pred nespravodlivosťou, no nikdy neskĺzne k odoberaniu ľudskej dôstojnosti druhým. Rovnako sa nebude uchyľovať ku kolektívnemu obviňovaniu niektorých skupín obyvateľstva. Takéto zmýšľanie a konanie nám bráni vidieť vlastnú nespravodlivosť, ako aj potreby druhých, roztáča špirálu nenávisti a sťažuje možnosť budúceho zmierenia a vzájomného spolužitia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite