Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Päť rokov po Fukušime

.daniel Kazankov .spoločnosť

Dnes je to päť rokov od tragédie spôsobenej zemetrasením, cunami a zlyhaním atómovej elektrárne. Masahiro Nishiyama pochádza z mesta Iwaki v prefektúre Fukušima.

Päť rokov po Fukušime Masahiro Nishiyama 17. 4. 2011, Ishinomaki prefektúra Miyagi: Masahiro Nishiyama sa na jar 2011 pohyboval v postihnutých oblastiach bezprostredne po katastrofe.

čo sa to pred piatimi rokmi u vás stalo?

Zemetrasenie spôsobilo obrovské cunami. Zomrelo takmer šestnásť tisíc ľudí a 2584 ich zostalo nezvestných. Katastrofa zaplavenej atómovej elektrárne vo Fukušime a následná rádioaktívna kontaminácia pripravila veľa ľudí o ich rodné mestá. Stále je okolo 170 tisíc ľudí evakuovaných. Mnoho farmárov kvôli rádioaktívnemu znečisteniu pôdy nemôže pokračovať vo svojom povolaní. Tieto prípady viedli k častým samovraždám.

ako dlho môže trvať evakuácia?

Mestá v blízkom okolí od atómovej elektrárne budú kvôli rádioaktívnemu znečisteniu neobývateľné ešte asi tridsať rokov.

čo sa dialo, keď voda opadla?

Stalo sa to koncom zimy, keď je v prefektúre Tóhoku dosť chladno. Ľudia sa zrazu ocitli napospas zime. Bez jedla, strechy, oblečenia, elektriny či plynu. Po katastrofe bolo na pobreží plnom trosiek, na každom kroku mŕtve telá. Mysleli sme si, že sa Japonsko z tohto nikdy nespamätá. V tom čase nám z celého sveta prišla pomoc. 128 krajín a medzinárodných organizácií poskytlo zásoby a dotácie. Aj zo Slovenska sme dostali oblečenie, spacie vaky, stany a finančnú podporu 11,5 milióna Jenov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite