Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Arnold píše Fedorovi Gálovi

.fedor Gál .spoločnosť

Výber z korešpondencie medzi Fedorom Gálom a študentom, z ktorého sa medzičasom stal učiteľ podporujúci štrajk.

Arnold píše Fedorovi Gálovi youtube.com Arnold Kiss sa po štúdiu prihlásil do programu Teach for Slovakia, momentálne pôsobí v Turni nad Bodvou.

zoznámil som sa s ním ešte počas jeho stredoškolských študií. 29.1.2012 mi napísal: Chystám sa do sveta, pán Gál, riskujem tým stratu zázemia o ktoré som sa snažil 18 rokov života. Idem však za väčšou myšlienkou, než je moje dobro.

21.7.2012: Našiel som ľudí, čo sa venujú tomu istému, čomu ja chcem venovať život - zlepšeniu vzdelania a celého procesu vzdelávania - a to dokonca na Slovensku.

„Keď si kýchnete, nikto vám nepovie 'Na zdravie'. Ale tu už to zdravie máte!“

5.9.2012: Vybral som sa do Maastrichtu na semester štúdií (s priateľkou sme sa zhodli, že rok bez seba by bolo veľa). Neuverili by ste, aké je Maastricht krásne mesto, pokiaľ ste tu neboli.. Skúmam to tu neustále a čudujem sa, že starí ľudia sú tu najspokojnejší a najbohatší, infraštruktúra funguje dokonale, sanitku tu počuť raz za týždeň a keď na ulici niekoho stretnete a usmejete sa naňho, tak sa usmeje a pozdraví. Utópia. Samozrejme, viem aj o temnejších stránkach Holandska, ako je napríklad problém s moslimami, ale predpokladám, že tak ako veľa iných vecí, je to konštruované podliakmi, akí sa už nájdu všade.

Ale zistil som jednu vec. Nikdy by som tu nechcel dlhodobo bývať, alebo tráviť podstatnú časť života. Maastricht funguje dokonale, nikto sa nesťažuje, a nie preto, že by mali strach, nenadáva sa na vládu, ľudia sú milí, školstvo funguje jedna báseň. Určite sú nejaké drobnosti, ako napríklad, keď si kýchnete, nikto vám nepovie „Na zdravie“. Ale tu už to zdravie máte! Ja by som radšej žil na Slovensku alebo v Česku. Ľudia sú poväčšine hnusní, politika je zo zla stvorená, školstvo čiastočne zlyháva. Asi potrebujem byť niekde, kde veci môžem meniť k lepšiemu :)

„Neviem, či ste niekedy boli v Kongresovej knižnici, ale ak nie, tak je to proste nepredstaviteľné.“

14.8.2013: Nazdar, tak už som doma. Pekne po poriadku: Na moje veľké prekvapenie mi žiadna z nadácií nebola ochotná pomôcť, drvivá väčšina z nich na môj mail so žiadosťou o pomoc ani nereagovala, pritom tam konkrétna suma ani nebola spomenutá :)) Jediný, kto mi pomohol, bol Béla Bugár, ktorý mi zavolal a prispel 100€… Nakoniec som ale zhrabol peniaze zo svojho účtu, prirátal k nim tú stovku + príspevok aj od Bisly, a vyrazili sme. Neviem, či ste niekedy boli v Kongresovej knižnici, ale ak nie, tak je to proste nepredstaviteľné. Samozrejme, americká pompéznosť musí byť. Bolo to obrovské, krásne, a hlavne, čo sa týka čitateľov - skoro ľudoprázdne… až ma srdce zabolelo pri pomyslení, že som na mieste s 800 míľami políc s knihami a pritom ich číta možno menej ľudí, než je tam zamestnancov...

S Dagmar a Veronikou sme si robili svoju prácu - ústrednou témou bola trauma z Trianonu… Okrem toho sme pochodili DC a videli plno fajn vecí, zoznámili sme sa s inžinierom vesmírnych lietadiel z NASA a prvýkrát v živote som jedol burger a steak - celkom sranda, na steaku som sa skoro zadrhol, Dagmar mi neskoro povedala, že si treba odkrajovať malé kúsky… Pri odchode mi však nebolo smutno...viem, že sa tam ešte vrátim.

Jedna taká vec, čo ma tam celkom ohromila. Čítal som maďarské židovské noviny a zistil som, že tam majú zmikrofilmovaný aj celý rok 38...Tak som si to zo zvedavosti pozrel a poprefocoval... Najskôr prvé správy o tom, ako taliansky fašizmus vôbec nie je protižidovsky zameraný, a potom, pár mesiacov na to, prvý, druhý a tretí židovský zákon. A zrazu náhle seknutie vo vydávaní. Strašné. Vrátil som sa s neoceniteľnými skúsenosťami a konečne nakŕmeným žalúdkom, ktorý bol doteraz lačný po zažití americkej kultúry na vlastnej koži.

19.8.2013: A ešte jedna novinka - Váš brat mi bude tútorom pri procese tvorby bakalárskej práce. Ako tému som si vybral Silu slov, pričom by som chcel skúmať vplyv verbálneho prejavu na masy ľudí (samozrejme, musím vziať na vedomie aj aspekt celkovej udalosti, ktorá mobilizuje)... Chcel som niečo pozitívnejšie, ale nakoniec asi budem musieť zostať pri Hitlerovi a Stalinovi.

18.7.2014: Zoštátnicoval som na červený diplom :))

25.9.2014: Pán Gál, poznáme sa už dosť dlho a viete, že som vždy mal ciele, ktoré vedú koniec koncov k stálemu zlepšovaniu svojho okolia. A viete, že mojím konečným cieľom je spraviť niečo veľké pre vzdelávanie a vzdelávaciu politiku na Slovensku.

11.8.2015: Hej, jasné, robiť Teach for Slovakia :) Už teraz máme za sebou dva a pol týždňa učenia rómskych detí v Kežmarku. Keď skončíme tréning v Tatrách, ja odchádzam do Turne nad Bodvou.

1.9.2015: A tu je k tomu videu, kuknite si :)

1.2.2016: My štrajkujeme. My, ako učitelia, nanešťastie nie ako škola... Učitelia u nás v Turni na štrajkovanie nemajú peniaze...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite