Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Symbol multikultúrnej utópie

.filip Olšovský .spoločnosť

Ak by bol človek, mal by dnes sotva jeden meter. Londýnsky The Shard však svojou výškou ohromil už hneď po narodení. A nielen ňou provokuje aj v deň svojich tretích narodenín.

Symbol multikultúrnej utópie Alastair Grant/AP/SITA Rastúci The Shard v prítmí rannej londýnskej hmly ešte počas svojej výstavby v roku 2012.

je vysoký vyše tristo metrov a zložený z jedenástich tisícov sklenených panelov, ktoré sa vďaka miernemu nakloneniu spájajú vo vrchnom, 95-tom poschodí. Každý z panelov, ako aj celá budova má pripomínať sklenený črep, po ktorom dostala budova názov. Chvíľu bol aj najvyššou stavbou Európy, kým ho nepredstihla trojica moskovských mrakodrapov. Pri prechádzke Londýnom ho uvídite prakticky z každého miesta. Možno práve preto provokuje toľkých architektov a stáva sa symbolom doby, v ktorej aj hrdí Briti pokľaknú pred vôňou ropných peňazí.

„Londýn si kúpili bohatí Rusi či Katarčania, ktorí na výhľad do vrchných poschodí Shardu lákajú len tú najvyberanejšiu spoločnosť.“

Niektorí ho považujú za jeden z najkrajších mrakodrapov vôbec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite