Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biele Oscary

.šimon Betina .spoločnosť

Keď 14. januára 2016 vyhlásili oficiálne nominácie na Oscarov, asi málokto čakal, aká vlna nevôle sa okolo o nich vznesie.

Biele Oscary Jordan Strauss/Invision/AP/SITA Will Smith so svojou manželkou Jadou Pinkett Smith počas oscarového večera v roku 2014.

výnimočne nie je kameňom úrazu kvalita nominovaných filmov, ale nulové zastúpenie černochov v štyroch hlavných oceňovaných kategóriach (najlepší herec, najlepšia herečka, najlepší herec vo vedľajšej úlohe a najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe) už po druhý rok za sebou.

Celé to odštartovala séria tweetov od Jady Pinkett Smith. Tá mala pocit, že aj keď sa Akadémia filmových umení často hrdí čiernymi celebritami na slávnostnom pódiu, málokedy oceňuje ich umelecké ťaženia nomináciami alebo výhrami. Pridal sa k nej aj jej manžel Will Smith alebo režisér Spike Lee a na twitteri vznikol hashtag #OscarsSoWhite. Jada neskôr na facebook zavesila video, v ktorom detailnejšie rozpracúva myšlienku černošskej hrdosti a ohlasuje svoj bojkot oscarového udeľovania cien.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite