Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Učitelia odpovedajú ministrovi

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Minister školstva reaguje na štrajk učiteľov mnohými klamlivými argumentami. Iniciatíva slovenských učiteľov takto vyvracia jeho zavádzajúce tvrdenia.

Učitelia odpovedajú ministrovi SITA/Martin Medňanský Zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov na brífingu po stretnutí s ministrom. Učitelia sa diskusiám nebránia.

„ide o politickú akciu. Jeden z aktivistov povedal, že ak Smeru klesnú preferencie o 5 %, štrajk bude úspešný.“

Iniciatíva slovenských učiteľov je apolitické zoskupenie zamestnancov školstva, ktorí si uvedomili, že žiaden iný prostriedok ako štrajk v tomto období nebude účinným nástrojom zmeny, ktorú chceme dosiahnuť.

Štrajk je úspešný vtedy, keď si vládni predstavitelia všimnú (a upozorní ich na to pravdepodobne aj pokles preferencií v predvolebných prieskumoch), že verejnosti budúcnosť školstva leží na srdci. Pokles preferencií žiadnej strany však nie je náš cieľ. Toto vyhlásenie považujeme za snahu o odvádzanie pozornosti od podstatných cieľov, ktorými sú naše štrajkové požiadavky. Rovnako boli z politizácie obvinené aj zdravotné sestry a iniciatíva Slovensko.digital.

„za posledné tri roky platy učiteľov narástli o 20%, žiadna profesná skupina nemala takýto nárast miezd. Doterajšie nárasty tvoria kumulatívnu sumu takmer pol miliardy eur.“

Predseda vlády aj minister školstva sa radi vyjadrujú v percentách a miliardových objemoch, iné je však percento z nízkeho základu a iné z vyššieho. Pozrime sa skôr na to, ako sa zvýšenie reálne prejavilo na výplatných páskach zamestnancov v školstve. Priemerný slovenský učiteľ sa vzdáva polovice platu v prospech štátu v porovnaní s ostatnými ľuďmi s rovnakým stupňom vzdelania. Začínajúci učiteľ má stále mzdu na úrovni stredoškoláka bez ukončenej maturity.

Ak sa absolvent s pedagogickým vzdelaním radšej rozhodne pracovať v inej oblasti, dôvodom rozhodne nie je práca učiteľa, pretože tá je zaujímavá, ale nepríťažlivý plat.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite