Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osem rokov po kríze. Je už za na nami?

.juraj Karpiš .spoločnosť

V roku 2007 začali prvé vážnejšie problémy vo svetovom finančnom systéme. Aké riešenia prišli a v akom stave je v ich dôsledku svetová ekonomika po roku 2015?

Osem rokov po kríze. Je už za na nami? AP Photo/Michael Probst December 2015. Mario Draghi, prezident Európskej centrálnej banky, počas konferencie vo Frankfurte.

začiatkom roku 2008 americká centrálna banka zachraňovala investičnú banku Bear Stearns. Koncom roka však nechali padnúť Lehman Brothers a svetový finančný systém takmer skolaboval. V roku 2009 sme si krízu všimli už aj na Slovensku.

Začiatkom roka 2010 prestali v Európe karhať amerických špekulantov a začali hasiť domáci, najprv grécky požiar. Ten nezastavil ani euroval, ani nákupy dlhopisov Európskej centrálnej banky – a koncom roka už bolo potrebné zachraňovať Írsko a Portugalsko. V 2011 si všetci hrýzli nechty pri pozorovaní toho, ako rastú rizikové prirážky na talianskych dlhopisoch. Vynovil sa teda euroval, na ktorého schvaľovaní sa potkla aj naša vláda, no keďže to nepomohlo, nervy praskli opäť centrálnej banke, ktorá hodila na komerčné banky jeden bilión nových eur.

„Môžeme si teda 8 rokov po začiatku krízy konečne vydýchnuť a tešiť sa na boom?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite