Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodičia chcú kvalitných učiteľov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

A chcú, aby za to mali aj zaplatené. V ankete sme sa pýtali rodičov školopovinných detí: pomohlo by vašim deťom, ak by išlo do školstva viac peňazí? Ako?

Rodičia chcú kvalitných učiteľov Boris Németh Mária Ferenčuhová by pre svojho syna chcela kvalitné učebnice. No škola na ne nemá peniaze.

mária Ferenčuhová, filmová teoretička
Učitelia základných škôl si zaslúžia plat, z ktorého môžu nielen vyžiť, ale aj kvalitne žiť. No škola potrebuje peniaze nielen na platy učiteľov, ale aj na svoju prevádzku.

Predstavme si takúto situáciu: učiteľka má v triede istý počet detí so špecifickými potrebami učenia či s poruchami pozornosti. Škola práve pre ne zaviedla metódu vysokoefektívneho učenia. Na jej udržanie však potrebuje školených učiteľov, ktorým musí zaplatiť. Musí aj nakúpiť drahšie špeciálne učebnice a pomôcky. Potrebuje teda buď finančnú rezervu alebo príspevky od rodičov. Stačí, aby sa v triede ocitlo viacero detí, ktorých rodičia si doplatok nemôžu dovoliť (a takých rodičov na Slovensku nie je málo!) a škola nebude mať dosť peňazí. Čo urobí? Vráti sa ku klasickým metódam učenia a k najlacnejším učebniciam. Hoci jej žiakom vyhovujú menej.

Toto je aj môj príbeh - synovi som vybrala práve takú základnú školu, ktorá metódu vysokoefektívneho učenia zaviedla. Ale upustila od nej po niekoľkých rokoch aj pre nedostatok financií.

zuzana Petková, zástupkyňa šéfredaktora v týždenníku Trend

Pomohlo by to udržať kvalitných učiteľov na škole. Najmä tu v Bratislave majú mladí, šikovní učitelia mnoho iných príležitostí, kde môžu budovať kariéru za oveľa vyššiu mzdu. V štátnej škole na Mierovej ulici v Bratislave, kam chodí syn, je preto vysoká fluktuácia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite