Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Situácia v Slovinsku sa zhoršuje

.redakcia .spoločnosť

Každý deň prichádzajú cez rôzne priechody na chorvátskej hranici tisíce ľudí. Zhromažďujú sa v preľudnených tranzitných táboroch, mnoho z nich však musí tráviť noc vonku.

Situácia v Slovinsku sa zhoršuje Hanna Spegel/Lékaři bez hranic Po sobotnom vyhodnotení situácie pripravujú Lekári bez hraníc rozšírenie svojich aktivít.

poté, co Maďarsko nedávno zavřelo své hranice, přicházejí migranti a uprchlíci v obrovském počtu ze Srbska a Chorvatska do Slovinska. Odtud pak pokračují ve své cestě do Německa a severní Evropy. Přestože až dosud byly slovinské úřady na přijímání migrantů dobře připravené, tento masivní příliv, který překračuje veškeré odhady a připravené kapacity, je zcela zahltil. Každý den teď přes různé přechody přichází do Slovinska okolo 9000 osob, zatímco ubytovací zařízení jich v celé zemi mohou přijmout jen 2500.

Tisíce lidí proto uvízly v mimořádně zoufalých podmínkách, ať už v tranzitním táboře Brežice nebo na venkově v okolí Rigonce a Dobove na východě země. Nedostatek přístřešků, jídla a hygienických zařízení má přímý dopad na jejich zdravotní i psychický stav. Zdravotničtí aktéři jsou přetížení a nemohou poskytnout péči všem, kdo ji potřebují. S příchodem zimy a poklesem teplot se situace velmi rychle zhoršuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite