Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Noir Štúr

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .spoločnosť

​Spomedzi množstva projektov, ktoré vznikli pri príležitosti 200. narodenín Ľudovíta Štúra, patrí film True Štúr k tým najzaujímavejším. A zajtra máte znova možnosť vidieť ho.

Noir Štúr RTVS a Crazy Company Autori si neodpustili drobné žartíky v inak temnom „noir“ filme, inšpirovanom štýlom Sin City.

čo vám napadne ako prvé pri výročí takejto slovenskej osobnosti? Staršej generácii sa vynorí Dušan Jamrich a mladším cheesecake z kaviarne Shtoor. Toto sú presne tie nánosy, od ktorých sme chceli postavu Štúra očistiť,“ hovorí Marián Prevendarčík, kreatívny producent televízneho projektu. Natočiť originálny dokument o Ľudovítovi Štúrovi je skutočne výzvou. Veď o jeho živote si už pamätáme zo škôl všetky poučky. Bol pracovitý, narcistický, nechcel sa oženiť. Dokumentaristi sa preto pripravili na to, že Štúra zobrazia kriticky, a to zo všetkých strán.

„Hlavným ťahákom sú animované časti, v ktorých si reálne postavy spomínajú na svoje zážitky so Štúrom. Vypytuje sa na ne Robert Roth.“

Pred tvorbou scenára si vypočuli od historikov zo Slovenskej akadémie vied hodiny prednášok o Štúrovi a časoch romantizujúcich národovcov. „Nehanbíme sa povedať, že tento film je pocta Štúrovi. Po tom, čo sme o ňom zistili, sme sa stali jeho úplnými obdivovateľmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite