Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najhoršia najlepšia župa

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Neziskovka monitoruje župy už šesť rokov a jej najnovší rebríček transparentnosti je asi najzaujímavejší. Na prvom a zároveň aj poslednom mieste skončil Banskobystrický kraj.

Najhoršia najlepšia župa SITA Transparency kritizuje, že banskobystrické župné noviny sú plné fotogrrafií jej predsedu.

podľa hodnotenia Transparency sa naše samosprávy posunuli k otvorenosti oproti roku 2013 len mierne. Konkrétne ide iba o 2,5 percenta a samotná neziskovka pripúšťa, že je to skôr stagnácia, než pomalý pokrok. Ani pri najlepšie umiestnenej samospráve sa nedá hovoriť o dostatočnej transparentnosti. Najlepší výsledok dosiahla banskobystrická župa, ktorá od roku 2011 kraľuje všetkým trom rebríčkom. No tento rok si svoj náskok výrazne zmenšila. Vďaka županovi Kotlebovi skončila v rebríčku progresu od roku 2013 na poslednom mieste.

.prvá a posledná
Transparency sledovala otvorenosť žúp v jedenástich oblastiach, od účasti verejnosti na rozhodovaní až po mediálnu politiku samospráv. Kým ostatné župy si v jednotlivých indikátoroch pohoršili často len o zopár percent, Banskobystrický kraj sa prepadával aj o 70 percent. Toľko si vyslúžil za propagandistickú mediálnu politiku.

„Spôsob, akým župný časopis informuje o úspechoch a aktivitách župana Kotlebu, ako i počet jeho fotografií v ňom, vypovedajú o zneužívaní tohto médiá na propagáciu jeho osoby a straníckych názorov za verejné prostriedky," kritizuje Michal Piško z Transparency.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite