Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voda na Marse

.martin Mojžiš .spoločnosť

V pondelok, 28. septembra 2015 oznámila NASA na tlačovej konferencii objav tečúcej vody na povrchu planéty Mars. Čo naozaj objavili a čo to znamená z hľadiska možností života na Marse?

Voda na Marse University of Arizona/AP/JPL/NASA/SITA Obrázok z Mars Reconnaissance Orbiter ukazuje tmavé, úzke 100-metrové pásiky na povrchu Marsu. Vedci tvrdia, že môže ísť o veľmi slanú vodu.

to, čo nasleduje, je základný a bezprostredný obraz, ktorý som si vytvoril na základe spomínanej tlačovej konferencie. Za všetko, čo je v tomto texte dobré, vďačíme ľuďom z NASA. Za všetky prípadné chyby a nepresnosti môže autor.

To, čo NASA dnes v skutočnosti oznámila, neznie na prvé počutie nijako zvlášť vzrušujúco. Ide o objav prítomnosti hydratovaných solí v určitých špecifických oblastiach marťanského povrchu. Prítomnosť týchto solí objavili na základe spektrálnej analýzy svetla odrazeného z týchto oblastí. Analýza sa robila na orbitálnej stanici krúžiacej okolo Marsu. Potvrdenie prítomnosti týchto solí znamená potvrdenie prítomnosti molekúl vody v kryštáloch spomínaných solí. To však má od tečúcej vody ešte hodne ďaleko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite