Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúskych 60 sekúnd ticha

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Viedenský umelec Raoul Haspel navštívil utečenecký tábor Traiskirchen. Od hrôzy onemel a rozhodol sa, že spolu s ním by malo onemieť aj celé Rakúsko.

Rakúskych 60 sekúnd ticha Joe Klamar/AFP/profimedia Rakúsky umelec chcel hudbou vyjadriť hrôzu v utečeneckých táboroch. Dá sa to iba hrozivým tichom.

Na popredné miesta rakúskeho rebríčka iTunes sa dostala pieseň, z ktorej žiadny poslucháč asi nepocíti intenzívny umelecký zážitok. Ak si však zistí jej pozadie, emócie sa bezpečne dostavia. Skladba s názvom Schweigeminute (Traiskirchen), teda Minúta ticha, nemá žiadne slová. Podľa autora sú to tie jediné slová, ktoré dokážu opísať situáciu v utečeneckom tábore.

„Vybral som si ticho, lebo debata o utečencoch je čoraz hlasnejšia,“ hovorí umelec Raoul Haspel. Dielo vytvoril ako „protest proti médiám, ktoré hľadajú iba škandály a proti záplave správ a obrázkov, ktoré zabíjajú empatiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite