Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aby sa vojna konečne skončila

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .eugen Korda .spoločnosť

Na deň presne pred 70 rokmi zhodilo americké lietadlo na japonské mesto Hirošima atómovú bombu. Svet, v ktorom žijeme, sa v ten deň úplne zmenil.

Aby sa vojna konečne skončila U.S. Army via Hiroshima Peace Memorial Museum/AP/SITA Obloha nad japonským mestom Hirošima približne hodinu po zhodení atómovej bomby Little Boy.

miesto, na ktorom dnes stojí Hirošimský park mieru, bolo kedysi rušným centrom mesta. Po šiestom auguste v roku 1945 na ňom zostala iba holá zem. Japonci sa ho rozhodli nezastavať, ale venovať pamiatke zhodenia prvej atómovej bomby na svete.

Asi by to bola pekná slnečná nedeľa, keby americké lietadlo už o štvrť na deväť ráno nezhodilo na mesto atómovú bombu nazvanú Little Boy. Pilot lietadla Paul Tibbets svoj stroj pomenoval menom svojej matky za slobodna – Enola Gay. „Môj otec ma nikdy nepodporoval v lietaní. Lietadlá nenávidel. Keď som rodičom povedal, že chcem odísť zo školy a lietať v americkej armáde, mama mi povedala: Paul, keď chceš lietať, budeš v tom dobrý,“ hovorí Tibbets v rozhovore pre Guardian.

Bolo to niečo ako pás. Len tak vyletel hore. Bol čierny ako peklo.“

Paul Tibbets vyštartoval so svojou posádkou z americkej základne Tinian v Pacifiku v noci o štvrť na tri. Celý rok sa pripravoval na to, aby sa dokázal so svojím lietadlom po zvrhnutí bomby obrátiť o celých 159 stupňov. Mal na to štyridsať sekúnd. Počas nich už bolo v Hirošime mŕtvych 80-tisíc ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite