Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malala má 18 rokov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

A pri tej príležitosti nadácia Malala Fund otvorila školu pre dvesto dievčat, ktoré utiekli zo Sýrie do Libanonu. Narodeninová torta tínedžerky Malaly Yousafzai má tvar novopostavenej školy.

Malala má 18 rokov Malala Rui Vieira/SITA/AP

„Veď sme ju ešte len nedávno postavili, nechcem ju zničiť,“ žartuje Malala pri krájaní cukrovej repliky školy pre mladé sýrske utečenkyne. Ktovie, aké dostala Malala darčeky v súkromí. Ako verejná osoba sa však rozhodla darovať vzdelanie pre dvesto 14- až 18-ročných dievčat žijúcich v libanonskom údolí Biká. Malala je totiž verejnou osobou, a to nielen od 12. júla, keď oficiálne prekročila prah dospelosti. Neoficiálne ho prekročila deviateho októbra 2012, keď dostala guľku do hlavy.

.zasiahnutá žiaľom
Možno sa však dospelosť tejto dievčiny začala ešte skôr. Palestínsky reportér Abdul Hai Kakkar pracujúci pre BBC World Service vtedy dostal zaujímavý nápad. Chcel presvedčiť akúkoľvek učiteľku z údolia Swat, aby písala o živote pod nadvládou Talibanu. S týmto nápadom oslovil riaditeľa miestnej školy Ziauddina Yousafzai. Žiadnu z miestnych učiteliek sa im nepodarilo presvedčiť. Ozvala sa však Ziaduddinova jedenásťročná dcéra, vtedy siedmačka. „Mali by záujem o môj denník?“

Abdul naskenoval ručne písané stránky Malalinho denníka a publikoval ich na urdskej stránke BBC World Service. Malala sa stala známou pod pseudonymom Gul Makai. „Dnes som si čítala denník napísaný pre BBC, publikovaný aj v novinách,“ píše Malala v jednom zo záznamov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite