Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nešťastná K13-ka

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Košické kultúrne centrá K13 majú popraskané stĺpy, nízky rozpočet a naozaj slabé výhovorky. Umelci a kultúrne osobnosti sa rozhodli reagovať otvoreným listom primátorovi Richardovi Rašimu.

Nešťastná K13-ka Boris Németh

„Do istej miery chápem, že vedenie mesta môže mať problém s politickým umením v ich inštitúcii,“ hovorí jeden z iniciátorov listu Tomáš Makara, no zasekne sa v polovici vety. „Vidíš, povedal som ich. K13 však nie je súkromná inštitúcia, ale verejná, financovaná z verejných zdrojov. Politické špičky si ešte nezvykli na to, že kultúru treba prenechať odborníkom.“

Vyzerá to tak, že košické vedenie mesta si to po skončení EHMK 2013 ešte nestihlo uvedomiť. Organizácia K13 pokračuje v správe objektov, ktoré vznikli počas EHMK, v posledných mesiacoch sa však správa zvláštne. Znížený rozpočet je vraj dôvodom zrušenia hry českého divadla Farma v jeskyni. Popraskané stĺpy zas prekážali pri kontroverznej výstave umeleckej skupiny Rafani.

V oboch prípadoch verejnosť špekulovala o politických dôvodoch, košickí umelci však o tom nešpekulujú vôbec. Zhodujú sa, že popraskané stĺpy vidieť už na fotkách z minulého roka. Dlhodobý problém riešia organizátori kovovými svorkami. Politické problémy mesto rieši zrušením programu.

.nič nie je jasné
Program centier K13-ky oficiálne zastrešujú dramaturgovia, ktorí majú na starosti vizuálne umenie a hudbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite