Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V USA je viac reštaurácií McDonald’s ako nemocníc. Ako sa z jednej reštaurácie stal celosvetový gigant?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .fenomén

Logo s dvomi žltými oblúkmi jedného z najznámejších fastfoodov pozná každý. McDonald’s dobyl svet hranolčekmi a hamburgermi. Za 85 rokov existencie sa stal ekonomickým i spoločenským fenoménom. Aký je jeho príbeh?

V USA je viac reštaurácií McDonald’s ako nemocníc. Ako sa z jednej reštaurácie stal celosvetový gigant? GETTY IMAGES Ray Kroc, ktorý z McDonald’s vybudoval globálnu sieť, stojí pred jednou z franšíz s hamburgerom a nápojom v rukách, okolo roku 1960.

prvú reštauráciu otvorili bratia Maurice a Richard McDonaldovci 15. mája 1940 v kalifornskom San Bernardine. Ani jeden z nich dovtedy nepracoval v gastre, jeden bol údržbár a druhý kulisár. Pôvodne to bola klasická reštaurácia, ale neskôr sa rozhodli prejsť na koncept rýchleho občerstvenia. Ponúkali hamburgery, hranolčeky, mliečne koktejly a jablkový koláč. Kým však dosiahli úspech fastfoodu, museli zmeniť spôsob stravovania Američanov. 

Tí boli zvyknutí pobudnúť v prevádzke dlho, pri jedle a nápojoch sa stretávali rodina a priatelia, ktorí sa neraz nechali strhnúť zaujímavou diskusiou. Urobili preto niekoľko zmien, ktoré ich návštevy skracovali. Nakúpili menej pohodlné stoličky, rozložili ich ďalej od seba a striedavo vypínali kúrenie. Skrátka, naučili ľudí dlho sa u nich nezdržiavať. To im umožňovalo obslúžiť podstatne viac zákazníkov. Oproti konkurencii mali viacero výhod. Hlavnou bolo, že hamburgery stáli o polovicu menej: 15 centov. Mali vytvorený systém, ktorý im umožňoval väčšiu produkciu a zároveň zabezpečoval, že jedlo zostane dlhšie teplé.

na ceste k masám

Koncept rýchleho občerstvenia bratov McDonaldovcov sa stal obľúbeným. Zaujali aj Raya Kroca, obchodníka s mixérmi na mliečne nápoje.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite