prvú reštauráciu otvorili bratia Maurice a Richard McDonaldovci 15. mája 1940 v kalifornskom San Bernardine. Ani jeden z nich dovtedy nepracoval v gastre, jeden bol údržbár a druhý kulisár. Pôvodne to bola klasická reštaurácia, ale neskôr sa rozhodli prejsť na koncept rýchleho občerstvenia. Ponúkali hamburgery, hranolčeky, mliečne koktejly a jablkový koláč. Kým však dosiahli úspech fastfoodu, museli zmeniť spôsob stravovania Američanov.
Tí boli zvyknutí pobudnúť v prevádzke dlho, pri jedle a nápojoch sa stretávali rodina a priatelia, ktorí sa neraz nechali strhnúť zaujímavou diskusiou. Urobili preto niekoľko zmien, ktoré ich návštevy skracovali. Nakúpili menej pohodlné stoličky, rozložili ich ďalej od seba a striedavo vypínali kúrenie. Skrátka, naučili ľudí dlho sa u nich nezdržiavať. To im umožňovalo obslúžiť podstatne viac zákazníkov. Oproti konkurencii mali viacero výhod. Hlavnou bolo, že hamburgery stáli o polovicu menej: 15 centov. Mali vytvorený systém, ktorý im umožňoval väčšiu produkciu a zároveň zabezpečoval, že jedlo zostane dlhšie teplé.
na ceste k masám
Koncept rýchleho občerstvenia bratov McDonaldovcov sa stal obľúbeným. Zaujali aj Raya Kroca, obchodníka s mixérmi na mliečne nápoje.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.