Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Domškoláci: rodiny, deti, spoločnosť

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

Domáce vzdelávanie je hovorový pojem, ktorý náš školský zákon nepoužíva. Oficiálna formulácia znie „vzdelávanie bez denného dochádzania do školy v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky“. To „bez denného dochádzania“ znie isto najmä deťom lákavo. Každé ráno aj my doma bojujeme s tým, že do školy sa mi nechce a načo a vôbec, najlepšie celú školu zrušiť.

Domškoláci: rodiny, deti, spoločnosť CATHERINE FALLS COMMERCIAL/HALFPOINT IMAGES/GETTY Rodičov, ktorí sa pre domáce vzdelávanie rozhodnú, čaká veľká výzva.

realita však býva komplikovanejšia. Občianske združenie Domáce vzdelávanie na Slovensku pripravilo v spolupráci s Pedagogickou fakultou UK v Bratislave a InkluCity, o. z., 27. apríla 2024 jedenásty ročník konferencie domáceho vzdelávania. „Kde inde ako na pedagogickej fakulte?“ Tak reagoval docent Martin Kuruc, keď za ním prišli mamy domškolákov s nápadom zorganizovať ju na ich pôde.

Mňa pozvali ako mamu znevýhodneného dieťaťa, dlhodobo vystavenú tlaku. Jednak zo strany špeciálnej školy, ktorá síce chce, ale nevie, nemá prostriedky, nemá ľudí, aby sa postarala o naše dieťa. A jednak tlaku vnútornému: bojujem  sama so sebou, či tých pár hodín strávených v škole stojí za tie náročné rána. Zatiaľ si nechávam poradiť odborníkmi, že rutina chodenia do školy je u nášho syna dôležitá. 

Máme teda taký neoficiálny homeschooling, keď tie hodiny, o ktoré má skrátený čas v škole, trávi so mnou. Našich päť detí je roky súčasťou oficiálneho vzdelávacieho systému a riešili sme počas nich všeličo od náročnej adaptácie, špeciálneho jedálnička, individuálneho vzdelávacieho plánu, dlhodobej choroby až po šikanu, a neraz sme teda rozmýšľali, čo by sa dalo vymyslieť, aby prípadne súčasťou toho systému byť nemuseli. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite