Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby: Ktoré politické strany majú (ne)realistické ciele?

.martin Horička .spoločnosť .politika

Už o pár dní sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Pripravili sme analýzu predvolebných programov politických strán, ktoré majú šancu získať na Slovensku europoslancov.

Eurovoľby: Ktoré politické strany majú (ne)realistické ciele? SITA 7. marec 2024, Bratislava: Pred tlačovkou Smeru-SD k eurovoľbám, na ktorej predstavili kandidátku a program.

o tom, kto nás bude reprezentovať v Európskom parlamente, rozhodneme už 8. júna. Podľa posledných prieskumov sa zdá, že o prvé miesto budú bojovať strany Smer a Progresívne Slovensko. Agentúra Ipsos namerala ich podporu na úrovni okolo 24 % hlasov. Na treťom mieste by sa umiestnil Hlas so ziskom 10 %, po ňom Republika s 9 %, KDH so 7 % a SaS s hnutím Slovensko by mali zhruba po 5 %.

Súboj medzi progresívcami a Smerom napokon rozhodnú emócie; podľa všetkého zavážia ešte viac, ako u nás býva zvykom. Pokus o atentát na Roberta Fica zamiešal politickými kartami a zatiaľ sa zdá, že namiesto tlmenia vášní bude jeho následkom skôr ich ďalšie roznecovanie. To nevyhnutne poznačí aj voľby do Európskeho parlamentu. Kým ešte donedávna sa zdalo, že ich favoritom je Progresívne Slovensko, teraz všetko nasvedčuje tomu, že to bude práve Smer.

proti zelenej dohode

Aby sme dokázali triezvo a racionálne zhodnotiť, čo nám ktorá strana sľubuje, potrebujeme poznať jej predvolebný program. Minulý týždeň sme sa na tomto mieste venovali programom jednotlivých strán v oblasti bezpečnostnej politiky, imigrácie či práva veta. Teraz sa pozrieme na ďalšie kľúčové témy: na ochranu klímy, právneho štátu a domáceho hospodárstva, či na prístup k novým digitálnym technológiám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite