Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beh pre pamäť národa s vôňou slobody

.marian Jaslovský .spoločnosť

Symbolicky, pod Mostom slobody v Devínskej novej vsi, sa včera uskutočnil Beh pre pamäť národa, ktorý organizuje občianske združenie Post Bellum.

Beh pre pamäť národa s vôňou slobody Všetky fotografie Marian Jaslovský

„Sloboda nie je happy end“ – to je heslo Post Bellum a úplne naplno sa to ukazuje v týchto týždňoch, kedy práve tá sloboda visí na vlásku. Asi neexistuje symbolickejšie miesto na takéto podujatie. Ako sa hovorí, bola „plnka“, registrovalo sa vyše 300 bežcov, bežkýň a bežčiat – áno, beh mal aj detskú kategóriu s trasou „tam a späť a vybehlo 35 detí. Inak sa behalo na 5 a 10 km a kto si chcel našu slobodu uctiť aj bez behu, tak sa mohol prejsť, ale pri tomto symbolickom geste sa už nerátal čas a neodovzdávali ceny. 

Modré hory s Rolandom Kaníkom zahrali ešte pred štartomModré hory s Rolandom Kaníkom zahrali ešte pred štartom

Každý si mohol vybrať za koho alebo za čo bude behať, sloboda a tí, čo sa o ňu zaslúžili, bolo veľmi frekventované slovo. Spomenul ho v príhovore aj starosta Devínskej novej vsi Dárius Krajčír, ktorý zaželal bežcom, aby sa nadýchali vzduchu slobody, ktorú zatiaľ máme. Obyvatelia Devína a Devínskej novej vsi vnímali železnú oponu a klamstvá režimu o nej citlivejšie, lebo priamo videli, že je to väzenie, presne ako v tej smutnej anekdote z bývalého režimu ako sa chlapec pri hraničnom plote pýta otca – tato, a kto je za tým plotom?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite