Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Post Bellum: Ďalší pokus o odkúpenie Tisovho domu

.post Bellum .spoločnosť

Dnes sa k nám dostala informácia od poslancov mestského zastupiteľstva v Bytči, že zajtra 23. 4. o 14:00 na mestskom zastupiteľstve v Bytči prebehne opätovné rokovanie o odkúpení druhej polovice Tisovho domu tzv. Slovenskému dejepisnému spolku. Organizáciu s hrdým názvoj pritom vedie človek, ktorý v roku 2010 kandidoval do parlamentu za ĽSNS.

Post Bellum: Ďalší pokus o odkúpenie Tisovho domu facebook/post bellum

slovenský dejepisný spolok už dnes vlastní polovicu rodného domu Jozefa Tisa. V priestoroch, ktoré má organizácia k dispozícii, prevádzkuje niečo na spôsob múzea prezidenta ľudáckeho Slovenského štátu. Pamätná izba však nie je prístupná širokej verejnosti – napríklad novinári v expozícii nie sú vítaní.  

Žijeme v spoločnosti, ktorá so sebou nesie aj ťarchu chýb minulosti. Pre budúcnosť je kľúčové chyby pomenovať a razantne ich odsúdiť. Nie ponúkať možnosť na propagandu totalitných ideológií a vytváranie pamätných miest zločincom, ako bol Jozef Tiso.   

V Post Bellum máme priamu možnosť zaznamenávať osudy ľudí, ktorí vojnu prežili. Sú to svedectvá skutočných ľudí. Tých, ktorí prežili holokaust, počas arizácie prišli o všetky majetky alebo boli súčasťou odboja, za čo boli trestaní. Vojna poznačila všetkých – seniorov, mladých ľudí, deti. 

Vyzývame poslancov a poslankyne mesta Bytča, aby predmetný bod stiahli z programu mestského zastupiteľstva alebo hlasovali proti odpredaniu časti domu Slovenskému dejepisnému spolku. 

Naopak žiadame, aby bolo prioritou mesta odkúpiť časť domu od Slovenského dejepisného spolku, aby priestor budovy nemohol byť v budúcnosti zneužitý na popieranie dejín. 

Nikdy nesmieme dovoliť adoráciu režimu, ktorý poslal desiatky tisíc občanov na smrť, zakázal demokratickú politickú súťaž, obmedzil slobodné médiá a občiansku spoločnosť a zatiahol nás do útočnej vojny po boku nacistického Nemecka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite