Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo stálo za vznikom hackerského hnutia Anonymous?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Hackerské hnutie Anonymous je známe svojím aktivizmom, no ten za jeho vznikom nestál. Na počiatku bola webová platforma 4chan, ktorá je príkladom toho, ako dokáže zdanlivo neškodná zábava prerásť v niečo s ďalekosiahlymi dôsledkami.

Čo stálo za vznikom hackerského hnutia Anonymous? freepik.com

„Nechápali sme, že sa z našich vtipov stanú konšpiračné teórie,“ zaznie v úvode dokumentu Antisociálna sieť: Meme a nepokoj.  Nuž, i tu bol na počiatku nápad, inšpirovaný japonskou webovou platformou, podľa ktorej vznikla v roku 2003 stránka anonymných násteniek s názvom 4chan. Jej cieľom bolo dať ľuďom priestor diskutovať o japonskej kultúre a slobodne vyjadriť svoje myšlienky prostredníctvom memečiek. Stránka založená na absolútnej anonymite jej prispievateľov bola plná kontroverzných, zvláštnych a vtipných obrázkov. Z 4chanu sa stal hit. Nikto z jeho prispievateľov si neuvedomoval, že ich žartíky naberajú na sile a prerastajú im cez hlavu. Keď sa z online sveta presunuli do reality, mnohí začali chápať skutočnú silu internetových portálov. 

dve tváre anonymity

Christopher Poole vystupujúci pod prezývkou Moot, ktorý ako tínedžer založil 4chan, si uvedomil, akou zbraňou sa stala anonymita, ktorá kedysi dávala ľuďom pocit ochrany a podpory vo svojej komunite. Rozhodol sa preto bojovať proti nej. To sa však nestretlo s pozitívnou odozvou všetkých členov. Časť odišla a začala si hovoriť Anonymous. V rámci nej existovali dve skupiny. Jedna zostala pri tvorbe vtipných či kontroverzných obrázkov a videí, pričom sa nezaoberala ich dosahom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite