Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štát a zločin

.tereza Richtáriková .spoločnosť .spoločnosť

Ruská tajná služba ohlásila 23. marca zatknutie štyroch strelcov zodpovedných za teroristický útok na koncertnú sálu v Krasnogorsku. Internetom sa vzápätí začalo šíriť video, na ktorom príslušníci zásahových jednotiek odrezali jednému z údajných páchateľov ucho a narvali mu ho do úst.

Štát a zločin SEFA KARACAN/ANADOLU/GETTY IMAGES 24. marec 2024, Moskva: Jeden z podozrivých z teroristického útoku v Krasnogorsku, na ktorých bolo na súde vidno stopy mučenia.

nasledovali fotografie mučenia elektrickým prúdom, na ktoré bol so zjavnou rutinou použitý poľný telefón. Nič z toho sa neobjavilo na internete náhodou. Nejde o žiadne tajne natočené videá ani o žiadne úniky či neopatrné zverejnenia. Všetko to vzniklo a bolo zverejnené naschvál príslušníkmi silových zložiek, a to s rovnakým účelom, aký plnilo samotné natočené mučenie – aby bolo každému jasné, že štát je stále najsilnejším gangom v Rusku. 

vory v zakone

Ruský organizovaný zločin – o ktorom experti radšej hovoria ako o ruskojazyčnom, aby lepšie postihli jeho vnútornú rozmanitosť – je vo zvyšku sveta pomerne mýtizovanou záležitosťou. Kto by si nespomenul na všetkých ruských bosov z filmov s Jamesom Bondom? Ešte horšie je to s jeho koreňmi. Vorovskij mir, kultúra vorov v zakone zo začiatku minulého storočia, z ktorej ruský organizovaný zločin vzišiel, je dnes taká opradená legendami, že aj muži, ktorí sa na ňu dnes odvolávajú, o nej majú často len hmlisté predstavy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite