Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oslobodenie Bratislavy. Príbeh hrdinov, ale aj budúcich kolaborantov

.martin Horička .spoločnosť

Pred 79 rokmi bola Bratislava oslobodená sovietskou armádou od nacistického Nemecka. Oslobodenie to však bolo len dočasné. Fašistickú diktatúru mala čoskoro nahradiť tá komunistická.

Oslobodenie Bratislavy. Príbeh hrdinov, ale aj budúcich kolaborantov wikimedia commons Bombardéry B-24 Liberator 15. leteckej armády USA nad Bratislavou 16. júna 1944.

dňa 4. apríla 1945 z územia Bratislavy vytlačila Červená armáda nemecké jednotky. Pomáhali jej s tým aj rumunskí vojaci. Pri boji s armádou Hitlerovej Tretej ríše tu zahynulo celkovo viac ako sedemsto vojakov rôznych národností. Vďaka ich obeti sa na Slovensku skončili dlhé roky fašistickej diktatúry. Netrvalo však dlho, a jednu totalitu nahradila druhá – tentoraz prichádzajúca z východu.

útok na hrad

Boje o slovenskú metropolu sa začali už 2. apríla, keď sovietske jednotky oslobodili Vajnory a začali ostreľovať nemecké pozície na svahoch Malých Karpát. Hlavný útok však Sovieti spustili až nasledujúci deň. Nebol vedený len po zemi, ale aj zo vzduchu a taktiež z vody – pozemné operácie totiž podporovala sovietska riečna flotila na Dunaji. 

Nemecká obrana sa začala rýchlo rúcať. Druhý deň, 4. apríla, sa oslobodzovanie mesta zavŕšilo. K najtuhším bojom dochádzalo najmä na kopcoch – v oblasti Červeného kríža a najmä Bratislavského hradu. Bolo to strategické miesto, odkiaľ Nemci kontrolovali okolie. Ukazuje sa, že v stredoveku mu vybrali vhodnú polohu. 

Na hrad sa dostali sovietske jednotky popoludní; podvečer už boli v Karlovej Vsi a večer vytláčali nemeckých vojakov z Lamača,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite