Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská šibačka vraj patrí medzi najunikátnejšie veľkonočné tradície

.sita .spoločnosť

Medzi ne ju zaradil nemecký portál Statista.

Slovenská šibačka vraj patrí medzi najunikátnejšie veľkonočné tradície SITA/Jakub Julény

šibačku dievčat a žien slovenskými chlapcami a mužmi zaradila nemecká online platforma Statista medzi desať unikátnych veľkonočných tradícii vo svete. K podobne unikátnym tradíciám podľa platformy patrí výroba obrovskej omelety na Veľkonočný pondelok v obci Haux vo francúzskom departemente Gironde, ktorá nasýti tisíc ľudí a spotrebujú na ňu viac ako 15-tisíc vajec.

Platforma k ním zaradila aj obrovské vatry a zdobenie stromčekov maľovanými vajíčkami v Nemecku či zvyk švédskych detí chodiť od domu k domu a vymieňať kresby a maľby za sladkosti. V Grécku platforma našla dve unikátne tradície. Jednou je hádzanie hlinených hrncov z balkónov v čase zvonenia na záver omše na Veľkonočnú nedeľu na znak vyháňania zlých duchov. Druhú unikátnu tradíciu zachovávajú na gréckom ostrove Chios, kde farníci z dvoch kostolov stojacích na protiľahlých kopcoch strieľajú podomácky vyrobené rakety a získavajú body za zásah susedovej zvonice.

Unikátnou tradíciou mimo Európy je podľa platformy Statista ukrývanie cigariet a balíčkov tabaku na stromoch okolo kostolov na Papue-Novej Guinei a ich rozdávanie po bohoslužbách. V meste Antigua v Guatemale zas obyvatelia pokrývajú ulice kobercami vyrobenými z pilín, ihličia a kvetov a potom po nich prechádzajú procesie veriacich.

Určite najextrémnejšia z desiatich vybraných tradícií sa odohráva na Filipínach, dodáva Statista. V meste San Fernando totiž veľmi oddaní kresťanskí veriaci znázorňujú bičovanie Krista a časť z nich sa dokonca necháva pribiť na kríž.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite