Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cesta do NATO bola náročná

.martin Horička .spoločnosť .spoločnosť

Od nášho vstupu do Severoatlantickej aliancie uplynulo 20 rokov. Dnes je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sme si pripomínali, čo členstvo v NATO znamená pre Slovensko, našu slobodu a demokraciu.

Cesta do NATO bola náročná BETTMANN/GETTY IMAGES 4. apríl 1949 Washington, USA: Vznik Severoatlantickej aliancie. Zakladajúcu tzv. Washingtonskú zmluvu, ktorá je základným kameňom spolupráce medzi západnými krajinami, podpísali zástupcovia 12 štátov.

na konci marca oslavujeme výročie nášho vstupu do Severoatlantickej aliancie. Už to bude 20 rokov, odkedy sa stalo Slovensko jej plnoprávnym členom. Za ten čas sa toho veľa zmenilo. U nášho suseda zúri brutálna vojna, ktorú voči nemu rozpútalo Putinovo Rusko, hľadajúce svoje imperiálne korene. A doma sa nám formuje politická reprezentácia, ktorá mu pri tom nepokryte fandí.

Pod paľbou sa stále častejšie ocitá aj naše členstvo v samotnej aliancii. Predstavitelia súčasnej vládnej moci spochybňujú pozitívnu úlohu NATO v Európe a šíria o ňom rôzne dezinformácie, ak nie rovno nepravdy. Preto je dobré pripomenúť si, prečo a na akých ideáloch táto organizácia vznikla, ale aj to, aké ťažké bolo pre Slovensko dostať sa do tohto elitného klubu a čo všetko tomu predchádzalo. Nemali by sme zabúdať, že členstvo v NATO, ktoré dnes považujeme za samozrejmé, bolo pre nás dlhý čas takmer nedosiahnuteľným cieľom.

na počiatku bolo Československo

Po druhej svetovej vojne sa krajiny západnej Európy začali integrovať nielen po ekonomickej, ale aj po vojenskej stránke. Prispel k tomu najmä strach z expanzie Sovietskeho zväzu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite