Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verný Gašpar – Ficov plán na ovládnutie SIS

.jaroslav Spišiak .spoločnosť .politika

Vymenovanie Pavla Gašpara do funkcie námestníka riaditeľa SIS je dehonestácia spravodajskej služby. A jeho poverenie riadením SIS predstavuje priame ohrozenie princípov právneho štátu a samotnej demokracie.

Verný Gašpar – Ficov plán na ovládnutie SIS MILAN ILLÍK/SITA 11. marec 2024, Bratislava: Pavol Gašpar na tlačovke. Z pozície námestníka SIS je de facto jej riaditeľom.

v prípade, že dôjde k ustanoveniu Pavla Gašpara priamo do funkcie riaditeľa, všetko sa ešte znásobí. Budeme môcť tvrdiť, že nejde o nebezpečenstvo, ale priamo o útok na podstatu právneho štátu. 

Konečná podoba činnosti SIS teraz závisí od toho, či existuje len pokyn brániť záujmy oligarchov a architektov politických strán, alebo aj likvidovať nepriateľov. Trúfam si konštatovať, že toto ohrozenie je oveľa väčšie ako zrušenie ÚŠP a nadobudnutie účinnosti novely Trestného zákona. Dovolím si to tvrdiť na základe toho, že poznám praktiky SIS, viem, čoho je schopná, čo robila a čo nerobila, keď mala. Viem uviesť konkrétne prípady, ale nemôžem porušiť zákon na ochranu utajovaných skutočností. Niektoré aféry však už boli čiastočne medializované. 

Moje poznanie je v oblastiach boja proti organizovanej kriminalite, terorizmu, extrémizmu a ochrane ekonomických záujmov štátu. V oblastiach súvisiacich so špionážou a kontrašpionážou sa neviem kompetentne vyjadriť. Moje tvrdenia opieram o poznanie z období, keď som zastával funkcie 1. viceprezidenta PZ a prezidenta PZ. Boli to obdobia, keď vládu tvorili demokratické a prozápadne orientované koalície politických strán.

SIS chráni ekonomickú elitu

Predstavme si, čo sa môže diať teraz, keď je orientácia vlády opačná. Čítame to z vyjadrení premiéra a každého politika koalície. Ochranu demokratických princípov a budovanie právneho štátu síce deklarujú v programovom vyhlásení vlády, ale v skutočnosti konajú presný opak. Boj s organizovanou kriminalitou v programovom vyhlásení vlády ani nespomínajú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite