Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krvavé hody v roku 1928

.inge Vagačová .spoločnosť .spoločnosť

„Rasová neznášanlivosť voči Rómom súvisela s vtedajšími predstavami, podľa ktorých šlo len o zlodejov a lenivých spoluobčanov žijúcich na úkor slušnej spoločnosti. Sama osebe však nedokáže vysvetliť, prečo došlo k takémuto násiliu práve v danom okamihu a práve v malej poľnohospodárskej dedinke na západnom Slovensku,“ píše vo svojej práci český historik Pavel Baloun.

Krvavé hody v roku 1928 PETRA KELEMENTÁČOVÁ/SND Monika Hilmerová v predstavení Budete mať luft!

obec Pobedim je južnou hraničnou obcou okresu Nové Mesto nad Váhom a Trenčianskeho samosprávneho kraja. Možno do nej prísť za pár minút z Piešťan. Po príchode do obce nemáme ako prehliadnuť rímskokatolícky kostol zasvätený svätému Michalovi Archanjelovi, vedľa neho faru s pamätnou tabuľou na pôsobenie Jána Hollého, rímskokatolíckeho kňaza, básnika, spisovateľa, prekladateľa. Erb obce Pobedim tvorí modrý štít, v ktorom na pažiti stojí Michal Archanjel s ohnivým mečom. Patrón kostola je vo svätostánku zobrazený ako ozbrojený rytier v brnení, bojovník proti pokušeniam, stojaci na diabloch. 

Na prelome septembra a októbra sa každoročne konajú v Pobedime hody. Hodovalo sa aj 1. októbra 1928. V noci z 1. na 2. októbra hodovali miestni roľníci, remeselníci, funkcionári... celá obec okrem skupiny Rómov, ktorá žila v osade na okraji obce v podľa miestnych „cigánskom tábore“. Alkoholom potúžení hodovníci sa v noci vybrali z miestnej krčmy do rómskej osady urobiť poriadok s „pliagou obce“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite