Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maska zla

.peter Zajac .spoločnosť .spoločnosť

V Sobotňajších dialógoch RTVS vystúpil 24. februára Robert Fico, kričal, sporil sa s celou Európskou úniou, s NATO, s opozíciou, ale najmä sám so sebou.

Maska zla Drevená maska Hannya v Tokijskom národnom múzeu. Autor: Hayashi Kihei.

na čele mu nabiehali žily, vyzeral, že o chvíľu dostane mozgovú porážku alebo infarkt, a ja som si spomenul na báseň Bertolta Brechta Maska zla z najhorších rokov druhej svetovej vojny:

Maska zla:

Na mojej stene visí drevená japonská plastika

Maska zlého démona, natretá zlatým lakom.

Súcitne hľadím

Na navreté žily na jeho čele, naznačujúce

Aké namáhavé je byť zlým.

Báseň sme preložili v roku 1983 vo výbere hier, piesní a básní Bertolta Brechta V znamení korytnačky s Jánom Štrasserom a odvtedy mám pred sebou japonskú masku zla z Brechtovej pracovne v dome na berlínskej Chausseestraße 125:

Podľa japonskej legendy je maska Hanja tvárou pomstychtivého dievčaťa, ktoré sa zmenilo na démona, keď milovaný muž neopätoval jej city. Vzhľad masky je desivý – s čiernymi očami, rohami a hrozivými zubami symbolizuje tetovanie masky Hanja dych vášne, všetko pohlcujúci oheň a hnev. Vo Ficovom prípade nejde o dievča ani o démona, ale o všetko pohlcujúci oheň a hnev. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite