Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľský arcibiskup Dziega odstúpil po krytí sexuálneho zneužívania

.tasr .spoločnosť

Vatikán jeho rezignáciu prijal a arcibiskup sa stiahne na dôchodok.

Poľský arcibiskup Dziega odstúpil po krytí sexuálneho zneužívania sita/AP Photo/Alessandra Tarantino

pápež František prijal rezignáciu poľského arcibiskupa Andrzeja Dziegu obvineného z krytia sexuálneho zneužívania neplnoletých osôb kňazmi, oznámil v sobotu Vatikán. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Dziega, 71-ročný štetínsky arcibiskup, „sa stiahne na dôchodok“, uviedol v oznámení apoštolský nuncius, čiže diplomatický vyslanec zastupujúci Svätú stolicu v Poľsku.

Poľské médiá už dlho informovali o obvineniach z ľahostajnosti a krytia pedofilov v katolíckej cirkvi. Webová stránka denníka Gazeta Wyborcza napísala, že výsledky dvoch interných cirkevných súdnych procesov už poslali do Ríma. Je to nová fáza v prípadoch pedofílie, ktoré otriasli Poľskom.

František si boj proti sexuálnemu násiliu v cirkvi postavil do popredia svojho pôsobenia v pápežskom úrade. Po množstve ďalekosiahlych škandálov trvá na prístupe „nulovej tolerancie“ voči sexuálnemu zneužívaniu neplnoletých kňazmi.

Duchovní a zamestnanci cirkvi musia nahlasovať prípady zneužívania, ale keď sa čokoľvek prezradí pri spovedi, je to stále pokladané za súkromné. Aktivisti za práva obetí žiadajú väčšiu spravodlivosť.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite