Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vesmírna kliatba: Ako moderná technika živí konšpiračné teórie o letoch na Mesiac

.martin Hodás .spoločnosť .spoločnosť

Nafingovali Američania svoje pristátie na Mesiaci? Mnohí z nás si možno pomyslia, že ide o konšpiračnú teóriu na úrovni základnej školy. Skutočnosť je však zarážajúca. Podľa prieskumov verejnej mienky tejto bradatej teórii verí každý piaty Slovák s volebným právom. Jedným z dôvodov je aj fakt, že napriek nesmiernemu technologickému progresu je let na Mesiac stále rovnako veľkou výzvou ako v časoch programu Apollo.

Vesmírna kliatba: Ako moderná technika živí konšpiračné teórie o letoch na Mesiac NEIL ARMSTRONG/NASA 20. júl 1969: Astronaut Edwin „Buzz“ Aldrin na povrchu Mesiaca. Hlúpostiam o nafingovanom pobyte Američanov na Mesiaci verí až dvadsať percent Slovákov.

vesmírne preteky v polovici minulého storočia boli šprintom vo vývoji technológií a inovácií. Sovieti  zaskočili Američanov, keď v októbri 1957 poslali na obežnú dráhu historicky prvý satelit – pípajúci Sputnik 1. Spojené štáty v snahe o urýchlenú odpoveď popohnali prípravy družice Explorer 1, ktorá putovala do vesmíru už v januári nasledujúceho roka. A pár mesiacov nato založili NASA.

Preteky o národnú hrdosť a technologickú dominanciu pokračovali čiastkovými míľnikmi, napríklad prvým zvieraťom a neskôr človekom za Kármánovou hranicou – pomyselnou líniou medzi zemskou atmosférou a otvoreným vesmírom. 

Cieľová čiara však bola na Mesiaci. A hoci Američania priebežne tesne zaostávali, aj za cenu vysokého rizika ďalších ľudských obetí zaborili nohu do mesačného prachu ako prví. Alebo nie?

zrada od pseudoodborníka

Pristátie ľudí na Mesiaci vesmírne preteky medzi USA a Sovietskym zväzom prakticky ukončilo. Spojené štáty naň úspešne vyslali ešte päticu posádok, záujem verejnosti však klesal, súper bol dávno porazený a výdavky v rádoch miliárd boli čoraz ťažšie ospravedlniteľné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite