Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Okná príležitostí

.peter Zajac .spoločnosť .politika

Biblická múdrosť hovorí, že obchod možno najjednoduchšie uzavrieť na prvý raz. Druhý raz je to ťažšie a tretíkrát takmer nemožné. Myslím na to celý čas pri Ukrajine, kde sa už dve časové okná zavreli.

Okná príležitostí MILAN GONDA/GETTY IMAGES Jedno z okien slovenských príležitostí v minulom storočí sa otvorilo v roku 1918 pri vzniku Československa.

1

Reč je o oknách príležitostí (Window of Opportunity, Gelegenheitsfenster). Toto spojenie sa dnes používa v rozličných oblastiach a vyjadruje časové okno, krátky časový úsek, v ktorom je obzvlášť výhodné niečo vykonať. Preto sa aj hovorí, že príležitosť klope na okno. Okno príležitostí sa často rýchlo zatvára, jednotlivec a spoločnosť majú často len krátky čas vykonať rozhodujúce opatrenia. Ináč ostáva len objektom histórie, alebo mimo nej. Platilo to v biblických časoch a platí to aj dnes, keď cítime, že sa práve mení niečo, čo civilizačne ovplyvní beh celého sveta. 

Ľudovít Štúr hovoril v čase okolo roku 1848, že to musíme poprobovať. Slovenské národné hnutie, ktoré stálo pri zrode moderného politického slovenského národa, pochopilo, že stojí pri veľkej historickej zmene, rozumelo jej povahe  historického časového okna, vedelo, že na to, aby bola zmena úspešná, by potrebovalo ešte čas, a napriek tomu sa do nej pustilo, skúsilo ju, poprobovalo. Bolo to romantické gesto, ale stredoeurópske moderné politické národy sa rodili z romantických gest. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite