Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od volieb až po toxické vzťahy. Riziká umelej inteligencie siahajú až do spálne

.martin Hodás .spoločnosť .spoločnosť

Tento rok si pripomíname 10. výročie zaujímavej digitálnej kauzy, ktorá by skôr mala plniť stránky internetového bulváru, než aby bola spájaná s témou umelej inteligencie. Ukážkovo však demonštruje, kam sa v priebehu jedinej dekády dokážu posunúť technológie. A aké dôsledky to môže mať pre celú spoločnosť.

Od volieb až po toxické vzťahy. Riziká umelej inteligencie siahajú až do spálne LUCY LAMBRIEX/GETTY IMAGES Dôchodcovia sú najviac náchylní veriť deepfake videám, hoaxom a online podvodom.

je rok 2014 a leto sa chýli ku koncu. Dnes populárna sociálna sieť TikTok ešte neexistuje, v elektre stále kúpite pôvodné smartfóny Nokia a Microsoft sa práve chystá na uvedenie veľkej novinky, Windowsu 10.

A vtom digitálnym svetom – najmä jeho mužskou časťou – otriasa nevídaná správa. Stovky súkromných, často explicitných fotografií celebrít – Jennifer Lawrence, Rihanny, Kim Kardashian, Kate Upton a mnohých ďalších – zaplavia stránky zahraničných internetových fór 4chan a Reddit. A v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov sa objavujú ďalšie dávky pikantného materiálu.

V internetovej kultúre je táto virálna udalosť navždy zapísaná pod prezývkou „The Fappening“.

zrejme sa chytili na ten istý háčik

Súkromný obsah zlodeji stiahli z online úložiska iCloud priamo cez kontá jednotlivých obetí. Spoločnosť Apple, ktorej služba patrí, však odmietla akékoľvek špekulácie o prelomení jeho bezpečnostných mechanizmov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite