Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sociálne siete vás vedia priviesť k chorobe

.inge Vagačová .spoločnosť .duševné zdravie

Dnes je pre dospievajúcich nemysliteľné odstrihnúť sa od sociálnych sietí. Je to svet, ktorý používajú na všetko od budenia sa ráno, merania krokov cestou do školy, cez rozvrh, komunikáciu s pedagógmi a spolužiakmi, pri zábave až po meditáciu či podcast pri zaspávaní.

Sociálne siete vás vedia priviesť k chorobe FRANK HERHOLDT/GETTY IMAGES Sociálne siete poskytujú priestor nielen pre pozitívnu podporu, ale aj pre vytváranie obsahu, ktorý mladým ľuďom ubližuje.

používajú ich tiež pri kontakte s inými mladými ľuďmi, ktorí zažívajú podobné „ťažkosti“ ako oni sami, ktorých možno vo fyzickom svete ťažšie nájsť či identifikovať, ak sú povedzme nejakým spôsobom marginalizovaní. Môžu nimi byť napríklad mladí ľudia na autistickom spektre, mladí ľudia patriaci, možno hľadajúci sa, do komunity LGBTI, a to najmä na miestach, kde by táto ich identita mohla byť pre nich ohrozujúca.

priestor, kde sa chápu aj ničia 

Toto je pre nich priestor, kde sa môžu otvoriť a vzájomne podporiť. Zároveň však môžu sociálne platformy vytvárať priestor pre rôzne online kultúry, ktoré podporujú budovanie, udržiavanie škodlivých, ba až zničujúcich či život ohrozujúcich praktík. Nezriedka je to tak práve v súvislosti s poruchami príjmu potravy. Na fórach sa účastníci pretekajú v hľadaní možností, ako nepribrať, ako sa zbaviť najrýchlejšie potravy, ktorú prijali, ako vydržať čo najdlhšie bez potravy a neskolabovať, ako to všetko robiť tak, aby na to nikto doma ani v zdravotníckom zariadení neprišiel. 

Takýto obsah predstavuje obrovské riziko pre najzraniteľnejšie skupiny často už chorých mladých ľudí a stáva sa pre nich oporou práve v nebezpečnom období, keď je choroba samotnými chorými popieraná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite