Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porucha príjmu potravy nie je novodobý výstrelok

.inge Vagačová .spoločnosť .duševné zdravie

Po pandémii vidieť nárast psychických ťažkostí u detí a mladistvých. Patria k nim poruchy príjmu potravy ako mentálna anorexia, bulímia, záchvatové prejedanie – aj s príznakmi depresie, úzkostných stavov, obsedantno-kompulzívnej poruchy, so sebapoškodzovaním. No nemýľme sa, nie je to len dobou.

Porucha príjmu potravy nie je novodobý výstrelok WIKIMEDIA COMMONS/BARTHOLOMEW‘S HOSPITAL ARCHIVES & MUSEUM Rok 1896, Londýn: Sedemnásťročná žena odmietajúca jedlo v dôsledku ochorenia mentálnou anorexiou.

„Porucha príjmu potravy je prostriedkom, ktorým sa dieťa pokúša dostať svoj svet pod kontrolu,“ hovorí detská psychiatrička Martina Paulinyová, ktorá sa dlhodobo špecializuje na liečbu porúch príjmu potravy (PPP) na Klinike detskej psychiatrie LF UK v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave.

S nimi, ako aj s inými duševnými problémami je spojených množstvo predsudkov, stereotypov, zľahčovania. Rodičia, ktorí sprevádzajú deti s poruchami príjmu potravy a pridruženými úzkosťami a depresiami, by najradšej kričali, kde sa dá. Len aby umlčali tých, ktorí vyhlasujú, že dnes už majú anorexiu pomaly všetky pubertiačky, že je to cool, že však „nerobte z toho vedu, dievča z toho vyrastie“. No zároveň by potrebovali upútať pozornosť tých, ktorí by na úroveň starostlivosti o choré deti mohli a mali mať vplyv – aby prišla zmena. 

PPP u detí prináša obrovskú záťaž pre všetkých členov rodiny, situácie, ktoré sú pre všetkých výzvou, vyžaduje starostlivosť s individuálnym prístupom a v mnohých prípadoch sa nezaobíde bez odborného dohľadu a multidisciplinárnej starostlivosti psychiatra, psychológa, výživového experta, podpornej skupiny pre dieťa, podpory v školskom zariadení, podpory súrodencov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite