Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alsu, KGB a čo bude ďalej

.jeffrey Gedmin .spoločnosť .spoločnosť

Bautzen, ani nie hodinu jazdy autom na severovýchod od Drážďan, je domovom neslávne známej inštitúcie. Od roku 1933 do roku 1945 využívali nacisti tamojšie väzenie ako „ochrannú väzbu“ predtým, ako prevážali zadržaných do koncentračných táborov.

Alsu, KGB a čo bude ďalej

od roku 1945 do roku 1949 zase Sovieti držali disidentov v preplnených celách prakticky o hlade a o troche vody a mučením z nich vytĺkali priznania. Po roku 1949 tu východonemecká Stasi, ktorú vycvičila sovietska KGB, uväznila zhruba dvetisíc politických väzňov.

Toto je svet Vladimira Putina. Ruský prezident vstúpil do KGB ako dvadsaťtriročný a svoje kľúčové formatívne roky strávil ako agent v Drážďanoch. Od samého začiatku, ako sám priznal, sníval o donucovaní a kontrolovaní druhých.

Takýto je dnes aj svet, v ktorom je donútená žiť Alsu Kurmaševa. 25. januára ubehlo sto dní, ktoré strávila za mrežami. 

Alsu je americká občianka a kultúrna žurnalistka z Rádia Slobodná Európa (RFE/RL). Držia ju v studenej, slabo osvetlenej, preplnenej cele v Kazani, päťsto míľ na východ od Moskvy. Vyvíjajú na ňu tlak, aby sa priznala. Ale k čomu presne? Toto je svet a kultúra KGB ako z Kafkovho románu, paralelný vesmír, v ktorom je nezávislé uvažovanie hrozbou a žurnalizmus je zločin. 

Vlani v lete Alsu cestovala do Kazane za svojou matkou, ktorá už má vyšší vek a zdravotné problémy. Myslela si, že keďže ide o čisto súkromnú cestu, nič sa jej nestane – napokon, v ruskej kultúre je matka niečo sväté. Alsu sama má v Česku, v Prahe, kde žije a pracuje pre RFE/RL, deti. Ale keď sa za nimi chcela z Kazane vrátiť, zabránili jej v tom. Úrady ju zadržali na letisku a zhabali jej pas – obvinili ju, že sa neprišla prihlásiť ako občianka Ruska, ktorá má aj druhé občianstvo – v jej prípade americké. Vyrubili jej pokutu a koncom leta sa zdalo, že Alsu bude môcť cestovať domov. V septembri ju však obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako zahraničná agentka – čo je nová zákernosť ruského práva. Putinovo Rusko žije z nejasností. 

18. októbra dorazil gang štyroch maskovaných mužov. Alsu odviedli v putách, matku dvoch dievčat vzali na výsluch. Vyzerá to, že proti nej pripravujú vážnu žalobu z rozširovania falošných informácií o ruskej armáde. Alsu sa ničoho podobného nedopustila. Jej práca novinárky sa sústreďovala vždy na jazyk, etnické témy, občiansku spoločnosť a práva menšín. Kazaň je hlavné mesto Tatarstanu, republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie a zhruba polovicu jej populácie tvorí tatárske a turkické obyvateľstvo. Alsu je moslimka.

Najviac zo všetkého to vyzerá tak, že Vladimir Putin zbiera amerických rukojemníkov. V decembri vymenil americkú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta. Dnes má v zásobe pre podobné vyjednávania Alsu, ďalej reportéra novín Wall Street Journal Evana Gershkovicha a bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana. Evan a Paul už majú aspoň dve veci, ktoré im môžu uľahčiť väzenie a aj cestu domov: povolené kontakty s konzulátom a označenie za nespravodlivo zadržaných, ktoré vydáva americké ministerstvo zahraničných vecí. Toto označenie oprávňuje k využitiu diplomatických zdrojov, ktoré by zlepšili šancu, že Alsu bude oslobodená v rámci výmeny väzňov.

Čo chce Putin? Ak je tu cieľom výmena, tak Kremeľ očividne chce Vadima Krasikova, ktorý sedí v nemeckom väzení. Krasikov je zabijak, ktorý v auguste 2019 na bicykli v parku v strede Berlína použil svoj Glock 26 s tlmičom a dvoma guľkami do hlavy zabil Zelimchana Changošviliho, gruzínskeho občana čečenského pôvodu.

Nikdy to nebolo ľahké, ale kedysi, za starých čias, bývali veci o niečo priamočiarejšie. Východonemeckí komunisti napríklad chceli od západných Nemcov hotovosť. Koncom komunizmu v osemdesiatych rokoch bolo 85-tisíc západonemeckých mariek (cca 47-tisíc dolárov) cena, za ktorú sa dal vykúpiť jeden väzeň z východonemeckého väzenia. Pre tých, ktorých zaujíma história a politická stránka takýchto dohôd, mám tip, pozrite si seriál Berlin Wall na Netflixe.

V Bautzene som sa bol pozrieť pred pandémiou. Z väznice sa stalo múzeum a pamätník. Osobitne ma znepokojila cela a príbeh Heike Waterkotteovej, obyvateľky západného Berlína, ktorá sa snažila svojim východonemeckým priateľom voziť cez hranice literatúru. Nezávislé uvažovanie úrady nepodporovali a túžili po absolútnej kontrole nad občanmi. 23-ročnú Heike zatkli v decembri roku 1976. Po ôsmich mesiacoch vo väzbe ju odsúdili na štyri roky a desať mesiacov v Bautzene – za staatsfeindliche Hetze – protištátnu agitáciu.

Taká bola vtedy kultúra KGB. A my musíme urobiť viac pre to, aby sme zachránili nevinných, ako je Alsu, z pazúrov kágebáckeho štátu dneška.

Tento článok uverejňujeme v rámci spolupráce s portálom American Purpose.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite