Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

100 dní od vpádu Hamasu do Izraela: Trauma za traumou a rukojemníci sú stále v Gaze

.ján Kapusňak .spoločnosť

Dnes je to presne 100 dní od najväčšieho masakru v novodobých dejinách Izraela a od najväčšieho masakru Židov od Holokaustu. 7. október je doposiaľ najväčšia trauma môjho života. Dovolím si tvrdiť, že to platí aj pre väčšinu izraelskej spoločnosti.

100 dní od vpádu Hamasu do Izraela: Trauma za traumou a rukojemníci sú stále v Gaze SITA/AP Photo/Frank Augstein Briti na zhromaždení na podporu Izraela pri príležitosti 100 dní od útokov Hamasu, 14. 1. 2024

7. októbra sa stalo niečo nepredstaviteľné a dodnes tomu nemôžem uveriť. Brutálnosť palestínskych útokov je niekoľko svetelných rokov za hranicami príčetnosti. Videá vraždenia zostanú už navždy vytetované do mojej mysle. Nedá sa na ne zabudnúť ani pri najväčšej snahe.

Viac ako 1200 zaživa upálených, popravených, na smrť umučených a znásilnených ľudí je neopísateľný horor, ktorým izraelská spoločnosť prechádza už viac ako 100 dní. V pekle zvanom Gaza sa stále nachádza takmer 140 unesených ľudí, ktorí sú držaní v neľudských podmienkach. Pre izraelskú spoločnosť sa títo ľudia, vrátane tých prepustených, stali zo dňa na deň rodinnými príslušníkmi. Ich portréty sú všade. Všade. Akékoľvek miesto vám teraz v mysli napadne, tak áno, aj tam sú nalepené tváre unesených ľudí. Graffiti, nálepky, tričká, mikiny, prívesky, náramky či žlté stužky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite