Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo veku 92 rokov zomrel zakladateľ Nadácie Charty 77 František Janouch

.tasr .spoločnosť

Venoval sa teoretickej jadrovej fyzike. Po sovietskej okupácii v roku 1968 mu zakázali prednášať.

Vo veku 92 rokov zomrel zakladateľ Nadácie Charty 77 František Janouch wikimedia commons

vo veku 92 rokov zomrel v Štokholme český jadrový fyzik a zakladateľ Nadácie Charty 77 František Janouch. V piatok to uviedla predsedníčka Správnej rady Nadácie Charty 77 Božena Jirků. TASR správu prevzala zo spravodajského portálu Novinky.cz.

Rodák z Lysé nad Labem Janouch sa venoval teoretickej jadrovej fyzike. Po sovietskej okupácii v roku 1968 mu zakázali prednášať na Karlovej univerzite. Po medzinárodných protestoch mohol v roku 1974 odísť do Švédska, následne ho ČSSR zbavila občianstva.

Nadáciu Charty 77 založil Janouch v Štokholme v roku 1978 na podporu v Československu prenasledovaných disidentov. Po roku 1989 preniesol jej činnosť do Prahy. Ako priblížila Jirků, nadácia sa vypracovala na jednu z najvplyvnejších neziskových organizácii v ČR.

Janouch patril k najvýznamnejším osobnostiam verejného a spoločenského života v druhej polovici 20. storočia, bol tiež autorom mnohých vedeckých práci, členom medzinárodných vedeckých organizácii a prednášal na viacerých univerzitách, napísala spravodajská stanica ČT24. V roku 2011 dostal od vtedajšieho prezidenta Václava Havla štátne vyznamenanie Medaila za zásluhy. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite