Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František odpovedal na kritiku zo strany konzervatívcov

.tasr .spoločnosť

Dikastérium zároveň zdôraznilo, že požehnania nie sú schvaľovaním ani prijímaním mimomanželských zväzkov.

Pápež František odpovedal na kritiku zo strany konzervatívcov SITA/AP Photo/Andrew Medichin

pápež František vo štvrtok v dokumente vydanom Dikastériom pre náuku viery odpovedal na kritiku katolíckych konzervatívcov, ktorá sa naňho zniesla po vydaní deklarácie o požehnaniach homosexuálnych párov. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Pápež v polovici decembra vydal deklaráciu, ktorá umožňuje udeľovanie požehnaní „párom v neštandardných situáciách a párom rovnakého pohlavia bez toho, aby oficiálne uznala ich stav alebo akokoľvek zmenila základné učenie Cirkvi o manželstve“. Deklarácia tiež zdôraznila, že sexuálny styk naďalej považuje za povolený iba v rámci manželstva medzi mužom a ženou.

Mnohí ľudia tolerantnejší postoj uvítali, z viacerýxh krajín, najmä v Afrike, však prišla kritika. Nemecký konzervatívny kardinál Gerhard Ludwig Müller deklaráciu dokonca označil za rúhačstvo.

Dikastérium pre náuku viery kritiku vo štvrtok odmietlo a vyhlásilo, že rámec pre požehnania vydaný pápežom Františkom nemožno považovať za „heretický, protirečiaci cirkevnej tradícii ani rúhačský.“

Dikastérium zároveň zdôraznilo, že požehnania nie sú schvaľovaním ani prijímaním mimomanželských zväzkov. Odpoveď zdôrazňuje, že pápež František otvoril dvere požehnaniam homosexuálnych párov iba tam, kde požehnania netvoria súčasť cirkevných obradov a kde ich neudeľujú v súvislosti s občianskym sobášom alebo registrovaným partnerstvom.

„Hovoríme o niečom trvajúcom možno desať alebo 15 sekúnd. Dáva zmysel upierať takéto požehnanie dvom ľuďom, ktorí oň žiadajú? “ uvádza sa v odpovedi. „Nie je vhodnejšie Božím požehnaním podporiť ich vieru, či už je malá alebo veľká, pomôcť im v slabosti a usmerniť túto otvorenosť k vyššej moci, ktorá by ich mohla priviesť k väčšej vernosti evanjeliu?“ uviedlo dikastérium.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite