Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva z Banskobystrického kraja v súvislosti so streľbou v Prahe

.redakcia .spoločnosť

Poslanci a poslankyne banskobystrického samosprávneho kraja sa ohradzujú voči výrokom podpredsedu kraja Romana Malatinca, ktorými pán Malatinec špiní povesť kraja. Výzva je adresovaná aj predsedovi samosprávneho kraja a jej text zverejňujeme v plnom znení.

Výzva z Banskobystrického kraja v súvislosti so streľbou v Prahe SITA/AP Photo/Denes Erdos

my, poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sme hlboko zasiahnutí tragickou udalosťou v Prahe, masovou vraždou na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity, pri ktorej vyhaslo štrnásť životov. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalým, cítime bolesť a smútok. 

Verejne sa týmto dištancujeme od vyjadrení podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, poslanca NR SR Romana Malatinca, ktorý v tejto veľmi smutnej a ťažkej chvíli zneužil tragický okamih a označil za vinníka nešťastia liberálnu demokraciu. 

Vyšetrovanie tohto činu, ktorý spáchal mladý občan Českej republiky, intenzívne prebieha. Je zatiaľ známe, že posledný odkaz na internetovú sociálnu sieť napísal azbukou. Až konečné vyšetrenie objasní motív tohto neospravedlniteľného zločinu. Preto vyhlásenie podpredsedu považujeme za necitlivé a neúctivé. O to viac, pretože pôda Filozofickej fakulty UK je výkladným miestom slobody a demokracie.

Vyzývame politikov a kolegov, aby sa neznižovali k podobným absurdným vyjadreniam, aby v takomto citlivom čase tendenčnými vyhláseniami svojvoľne neoznačovali vinníkov a nevytvárali ďalšie napätie v našej spoločnosti, ktorá je aj s prispením politikov polarizovaná. Táto doba si vyžaduje pokoj, znášanlivosť, solidaritu, vzájomnú pomoc a dobré srdcia a nie nenávistné a nevraživé slová. Všetkým prajeme pokoj a mier. 

Viera Dubačová, Milan Lichý, David Kapusta,  Ján Beljak (vicežupan), Lenka Balkovičová, Elena Kaliská, Stanislav Horník, Maroš Skopál, Tomáš Sobota, Ľubomír Dobrocký

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite